Életmód

Egy mag az ízületi gyulladás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri panaszok ellen

A fiatalság és az egészség őre

A chia magok gyorsan népszerűvé válnak jótékony tulajdonságaik miatt, amelyek közül különösen kiemelkedik az antioxidáns hatás és az öregedési folyamatokat lassító képesség. Az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, rostokban és fehérjében gazdag apró szemek igazi szuperélelmiszer-bombának számítanak a bőr és a test egészsége szempontjából – írta meg a Pravda.

Egy mag az ízületi gyulladás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri panaszok ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Russ Rohde

Mitől jótékony a chia a fiatalság és az egészség szempontjából?

1- Anti-aging antioxidánsok

A chia magok klorogénsavat, kávésavat és kvercetint tartalmaznak, erős antioxidánsokat, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Az oxidatív stressz a bőr öregedésének és a ráncok kialakulásának egyik fő oka.

2- Küzd a gyulladás ellen

Dr. Satish Bhatia, az Indiai Rákellenes Társaság (Mumbai) szakvizsgázott bőrgyógyásza megjegyzi:

„A chia magok gazdagok omega-3 zsírsavakban, különösen alfa-linolénsavban (ALA), amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A krónikus gyulladás összefüggésbe hozható az olyan korral járó betegségekkel, mint az ízületi gyulladás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri panaszok”.

3. Sejtvédelem és -javítás

A chia gazdag E-vitaminban, magnéziumban és káliumban, amelyek támogatják a sejtmembránok szerkezetét, elősegítik a sejtosztódást és lassítják az öregedési folyamatot.

4. Bőr és haj: hidratálás és védelem

Az omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok támogatják a bőr rugalmasságát, csökkentik a ráncokat és az öregségi foltokat. Ezenkívül a chia magok elősegítik a haj növekedését és megakadályozzák az időskori hajhullást.

5. Támogatja a bélflórát

A chia nagyszerű rostforrás, amely táplálja a bélben lévő jótékony baktériumokat. Az egészséges mikroflóra pedig összefügg az erősebb immunitással, a gyulladások csökkenésével és a ragyogó bőrrel.

6. Csökkenti az időskori betegségek kockázatát

A chia rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák (különösen a vastagbélrák) kockázatát, köszönhetően magas omega-3-, antioxidáns- és rosttartalmának.

A chia valóban lassíthatja az öregedést?

Dr. Mahnaz Jahan Begum, neves kozmetológus és a Keraderm Clinics alapítója , megerősíti:

„A chia magban lévő antioxidánsok csökkentik az oxidatív stresszt, lassítják az öregedést és a ráncokat. Az omega-3-ak segítenek megtartani a nedvességet, megelőzve a száraz és megereszkedett bőrt”.

Azt is megjegyzi, hogy az egészséges bélrendszer egyenlő az egészséges bőrrel, a chia magban lévő rostok pedig segítik az emésztést és javítják az arcbőrt.

Kapcsolódó írásaink