Életmód

Így marad tovább friss a sajt a hűtőben

Szokatlan, de egyszerű trükk segíthet

Legyen szó Goudáról, Emnentalerről vagy Gorgonzoláról – sokszor azelőtt megromlanak, mielőtt elfogyaszthatnánk. Van azonban egy egyszerű trükk, amellyel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságot – mindössze egy kockacukorra van szükség – írta meg a focus.de.

Így marad tovább friss a sajt a hűtőben
A kemény sajtok tovább maradnak frissek
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A sajt tovább marad friss a hűtőszekrényben, ha egy kockacukrot tesz a tárolóedénybe. A cukor ugyanis felszívja a felesleges nedvességet – így megakadályozza a penészt okozó mikroorganizmusok elszaporodását. Mivel azonban a cukor megköti a nedvességet, a sajt kissé kiszáradhat.

Ezeket a dolgokat is figyelembe kell venni

A kockacukron kívül más trükkök is vannak a sajt tartósításához. A sajtot hűvös helyen tárolják – de lefagyasztani nem jó ötlet. Ez jégkristályok képződését okozhatja, és az ízét is befolyásolja. Az íz javítása érdekében a sajtot fogyasztás előtt fél órával érdemes kivenni a hűtőszekrényből.

Általában meddig áll el a sajt?

Alapvetően minél alacsonyabb a víztartalom a sajtban, annál tovább tárolható. Például a kemény sajtnak van a leghosszabb eltarthatósága, mert ennek a legalacsonyabb a víztartalma.

A krémsajt viszont csak néhány napig fogyasztható felbontás után. A sajt eltarthatósága fajtánként változik, és a tárolási és csomagolási módtól függ.

Krémsajt

A krémsajtot a csomagolás felbontásától számított tíz napon belül el kell fogyasztani. Ideális esetben légmentesen le kell zárni.

Félkemény sajt

A csomagolás felbontása után a félkemény sajt körülbelül tíz napon belül fogyasztható. Ide tartozik például az Appenzeller, a Gouda, a Gruyère és a Pecorino.

Lágy sajt

A lágy sajtok, például a Camembert eltarthatósági ideje körülbelül 14 nap. A lágy sajtokhoz frissességtartó edény ajánlott – ezzel is megelőzhető a kellemetlen szagok kialakulása a hűtőben.

Nemespenészes-sajt

A nemespenész lényegesen tovább tart. Ha viszont kellemetlen szagú, akkor már nem szabad fogyasztani.

Kemény sajt

A kemény sajt a csomagolás felbontása után több hétig is eltartható. Bontatlan állapotban akár egy évig is fogyasztható. A kemény sajt az a fajta, ami kicsit melegebb hőmérsékleten is tárolható – de 12 fok felett nem szabad tárolni.

Kapcsolódó írásaink