Életmód
Gyógyszer helyett diétával az allergia ellen
A hipoallergén diéta sokkal hatékonyabbnak tűnik

A hipoallergén diéta egy korlátozó étrend, amelynek célja az élelmiszer-allergén azonosítása és az allergiás reakciók tüneteinek enyhítése. Ez a diéta sok ételt kizár, és csak azok maradnak meg, amelyekről úgy gondolják, hogy a legkevesebb kellemetlenséget okozzák.
Főtt és párolt hús (fehér csirke, pulyka, marha, borjú), zöldséglevesek és omlós zabkása (a búzadara kivételével) megengedett. Ami az olajokat illeti, használhat olíva- és napraforgóolajat.
Alacsony zsírtartalmú erjesztett tejtermékek megengedettek: túró, feta sajt, kefir, natúr joghurt. Zöld zöldségek és gyümölcsök is megengedettek, a zeller és a sóska kivételével. Kenyér helyett használhatunk ropogós kenyeret vagy kekszet, a kávét pedig érdemesebb aszalt gyümölcsökből (kivéve aszalt sárgabarackot) készített kompótokkal, teákkal helyettesíteni.
A felnőttek hipoallergén diétája általában körülbelül 21 napig tart. Ezt követően fokozatosan, egyenként más termékek kerülnek bevezetésre. Ha fájdalmas tünetek jelentkeznek, ki kell zárni az étrendből.
Ez a diéta az allergének azonosításának eszközeként szolgál, nem pedig állandó étrendként. Mielőtt bármilyen változtatást hajtana végre az étrendjén, feltétlenül konzultáljon orvosával vagy táplálkozási szakértőjével, különösen, ha ételallergiája van.