Életmód

Fejfájást okozhat a sajt?

Egyik kedvenc ételünk nem veszélytelen

„A sajt értékes tápanyagforrás, de fogyasztása kellemetlen következményekkel járhat” – mondta E. Solomatina táplálkozási szakértő – adta hírül a Gismeteo.ru.

Fejfájást okozhat a sajt?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Food Collection/Food Collection GesmbH

Ez a termék A-, D-, E-, K-vitamint, valamint kalciumot, foszfort, rezet és más fontos mikroelemeket tartalmaz. Azonban tartalmaz tiramint, egy olyan anyagot, amely fejfájást válthat ki.

Ráadásul a magas sótartalom miatt a sajt nem ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek. Az orvos azt tanácsolja a hipertóniás betegeknek, hogy részesítsék előnyben a sós és friss fajtákat, például a mozzarellát. Ezenkívül a sajtot magas kalóriatartalma miatt az elhízásban szenvedőknek korlátozottabb mennyiségben kell fogyasztaniuk.

Solomatina nem javasolja a várandósoknak, hogy penészes sajtokat fogyasszanak, mivel ezek tartalmazhatnak listeria baktériumot, amely súlyos szövődményeket okozhat.

A táplálkozási szakértő szerint a biztonságos napi sajtbevitel ötven gramm. Ha azonban egy személy aktívan sportol, és szabályozza a kalória- és sóbevitelét, akkor elfogadható az adag száz grammra növelése.

Kapcsolódó írásaink