Életmód

Táplálkozási szakértők szerint ezeket a hibákat ne kövessük el a reggelinél

A reggeli tele van lehetőségekkel

Hozzájuthatunk útközben, ágyban, megbeszélésen. Édes, sós, növényi alapú és keto; egyszerű, rántott, pirított vagy nyers. Azonban bár bővelkedik a „nap legfontosabb étkezése” lehetőség, nem minden reggeli készül egyformán. Itt a szakértők mérlegelik, mit kell tudni az egészséges kezdésről – és azt a három reggeli hibát, amelyet mindannyiunknak el kell kerülnünk.

Táplálkozási szakértők szerint ezeket a hibákat ne kövessük el a reggelinél
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Kerülendő ételek a reggelinél

A fánk, a croissant és az áfonyás muffin alapvető reggeli csemege, de a táplálkozási szakértők szerint valószínűleg nem ezek a legegészségesebb ételek a nap indításához. Először is, az egyszerű szénhidrátok és a cukor nem igazán alapozzák meg a vércukorszintünket.

Táplálkozási szakértő és a Skinsultant Medical Spa tulajdonosa, Janae Brand szerint az olyan egyszerű szénhidrátok és cukrok, mint amilyenek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a „gyümölcslevek, energiaitalok, feldolgozott élelmiszerek, édes gabonafélék és croissant-ok”, glükózszintünk megugrását és lemerülését okozhatják, és olyan glükóz-hullámvasútra késztetnek bennünket, amelyek nem pozitívan befolyásolják a napunkat.

Ezektől a vércukorszint-ugrásoktól a szokásosnál éhesebbnek, fáradtabbnak és nyűgösebbnek érezhetjük magunkat. A magas cukortartalmú ételek későbbi cukorösszeomlást biztosítanak, és később fokozzák az édesség utáni sóvárgást. Ha ez rendszeresen megtörténik, káros lehet az egészségünkre, súlygyarapodáshoz vagy akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet.

Három gyakori reggeli hiba

1. A reggeli kihagyása

A legtöbb wellness-szakértő egyetért abban, hogy mindennapi szokásaink okozzák a legtöbb hasznot vagy kárt. Rendszeresen kihagyja a reggelit? Lehet, hogy ezen a szokáson érdemes változtatni.

Míg egyesek a kiadós reggelit választják, mások egyszerűen teljesen kiiktatják a napi rutinjukból. Lehet, hogy időszakos böjtöt követnek. Vagy talán túl elfoglaltak ahhoz, hogy egyenek. Azonban a reggeli kihagyása a legtöbb ember számára nem a legegészségesebb választás. A reggeli kihagyása csökkenti a vércukorszintet, és fáradtságot okozhat. Ez is lelassíthatja az anyagcserét, és hozzájárulhat az alacsony energiaszinthez - ami különösen akkor jelent problémát, ha szereti a reggeli edzést.

Ebből a célból a reggeli kihagyása sok plusz kalóriát vagy egészségtelen ételeket fogyasztását jelentheti a nap későbbi részében. Gyakran az emberek sokkal többet nassolnak, vagy több édességet és szénhidrátot esznek, egy jó reggeli helyett.

Milyen a "jó" reggeli? A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy fehérje- és rostdúsnak kell lennie, és ideális esetben sósnak kell lennie az édes helyett. Rendkívül fontos a fehérje bevitele – keménytojás, pisztácia, mandula, túró áfonyával vagy görög joghurt. Ez segít fenntartani az anyagcserét a nap folyamán.

2. Turmix vagy kávé fogyasztása éhgyomorra

De mi van akkor, ha egyszerűen nem érzi magát éhesnek reggel? Rendben van, ha a nap első étkezését folyadékokra korlátozzuk, például kávéra, matcha-ra vagy turmixokra? Ha gyomorégésben vagy emésztési problémákban szenved, ez nem feltétlenül jó ötlet. A kávé reggeli savas értéke gyomorpanaszokat és hányingert válthat ki – a különböző kávéitalokban lévő nehéz tejszín pedig szintén nem tesz jót az emésztésnek.

Bár a turmixok egészségesnek tűnhetnek, az összetevőkre is fontos odafigyelni. Magas cukor- és kalóriatartalmuk, fehérje- és rosttartalmuk alacsony lehet, ami azt jelenti, hogy valójában nem töltenek fel. Jobb választás a görög joghurt, túró vagy teljes kiőrlésű pirítós avokádóval, tojással és paradicsommal.

Ha valóban turmixot szeretne, győződjön meg róla, hogy frissen (nem előre csomagolva) készíti, és extra fehérjét tartalmaz – például kenderfehérjeport, dióvajat vagy joghurtot –, valamint olyan egész növényeket, mint az áfonya, spenót, banán vagy kelkáposzta rostanyagként. Kerülje el az édesítőszereket, például a mézet vagy az agávét is. A cukorroham elkerülése érdekében a turmixokat étkezés után, desszertként kell fogyasztani.

3. Reggeli a pékségből

Egy gyors utazás a pékségbe reggel beteljesítheti párizsi fantáziáját, de mindannyian tudjuk, hogy a pékségek nem mindig vannak tele a legegészségesebb reggeli lehetőségekkel. Ennek ellenére határozottan vannak olyan alkalmak, amikor kevés az idő, és a pékség vagy a helyi kávézó a legjobb, amit tehet. Ha ez a helyzet, tartsa a szemét a magas rosttartalmú és alacsony cukortartalmú ételeken, mint például a teljes kiőrlésű vagy korpás muffin, vagy rendeljen teljes kiőrlésű bagelt könnyű krémsajttal vagy avokádóval és paradicsommal.

Természetesen gyakran a megelőzés a legjobb gyógyszer, ezért mindig jobb, ha előre varázsol egy gyors és egészséges alternatívát, és lehetőség szerint bedobja a táskájába. Például egy üveg zab, joghurt, vagy akár egy egészséges szendvics. Ha azonban nagyon siet, egy maréknyi diót és egy darab gyümölcsöt is megragadhat egészséges megoldásként, amely gyorsan biztosítja a szükséges energiát anélkül, hogy kibillentené a vércukorszintjét. A gyakran rohanó emberek számára ezek a vészhelyzeti megoldások aranyat érnek.

Az sem baj, ha időnként egyszerűen nem tud ellenállni a francia pirítós vagy a mandulás croissant hívásának – csak ügyeljen arra, hogy édes finomságait egészséges fehérjével és rostokkal is kombinálja a nap folyamán.

Kapcsolódó írásaink