Életmód

Kiderült, melyik étel a szervezet számára előnyösebb

Hideg vagy meleg?

Az, hogy az étel hideg vagy meleg, nem csupán ízlés kérdése, hanem az egészséget és az emésztést befolyásoló tényező is. Az étel hőmérsékletének megválasztása meghatározhatja, hogy a szervezet mennyire hatékonyan dolgozza fel a tápanyagokat, és hogyan érzi magát a nap folyamán. Az RBC-Ukrajna (Styler projekt) kideríti, hogy melyik étel a legelőnyösebb a szervezet számára.

Kiderült, melyik étel a szervezet számára előnyösebb
A meleg étel serkenti az emésztést a hideg étel pedig hűti a testet
Fotó: AFP/robertharding/Robert Harding RF/Frank Fell

Miért fontos az ételek hőmérséklete?

Az étel hőmérséklete közvetlenül befolyásolja az emésztőrendszer működését:

  • a meleg étel serkenti az emésztést, segítve a gyomornak az étel gyorsabb megemésztésében;
  • a hideg étel lelassíthatja ezt a folyamatot, mivel a szervezet energiát használ fel a felmelegítésre.

A meleg étel előnyei

Javítja az emésztést. A levesek, gabonafélék és meleg ételek csökkentik a gyomor terhelését, hozzájárulva az étel jobb felszívódásához.

Megnyugtatja a szervezetet. Az olyan meleg ételek, mint a tea vagy a húsleves, csökkentik a stressz-szintet és javítják az általános közérzetet.

Erősíti az immunrendszert. Különösen a hideg évszakban a meleg ételek segítenek melegen tartani és megvédeni a megfázás ellen.

A hideg étel előnyei

Hűti a testet. Meleg időben a saláták, turmixok vagy hideg levesek segíthetnek csökkenteni a testhőmérsékletet.

Megőrzi az enzimeket. A nyers ételek, például a zöldségek és gyümölcsök több vitamint és enzimet őriznek meg, amelyek melegítéskor elpusztulnak.

Elősegíti a fogyást. A hideg ételek emésztéséhez gyakran több kalóriára van szükség, ami segíthet a fogyásban.

Mit válasszon?

Az optimális táplálkozás érdekében fontos a hideg és meleg ételek kombinálása:

  • reggel és este jobb, ha meleg ételeket fogyasztunk, hogy ne terheljük túl az emésztésünket;
  • napközben hideg salátákat vagy rágcsálnivalókat adhat hozzá a frissesség érdekében.

Az ételek hőmérsékletének megválasztásakor vegye figyelembe az évszakot és az egészségét:

  • hideg időben részesítse előnyben a meleg ételeket;
  • meleg napokon fogyasszon gyakrabban hűtött ételeket.

A kiegyensúlyozott, az ételek hőmérsékletét szem előtt tartó táplálkozás segít abban, hogy minden nap egészséges és energikus maradjon.

Kapcsolódó írásaink