Életmód

Mennyi a rák kockázatát növelő alkoholmennyiség?

Ez nem jó hír

Az alkoholtartalmú italok rendszeres fogyasztása növelheti a rák, a stroke és a magas vérnyomás kockázatát, számol be a Sport.kz.

Mennyi a rák kockázatát növelő alkoholmennyiség?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az orvos szerint sokan tévesen azt hiszik, hogy a kis mennyiségű sör vagy bor rendszeres fogyasztása biztonságos. Azonban nincs biztonságos alkoholadag. Egy pohár borban vagy sörben lévő 10 gramm alkohol is súlyos betegségekhez – rákhoz, szívrohamhoz és agyvérzéshez – vezethet. Ez az alkoholadag például növeli a mellrák kialakulásának kockázatát – jegyezte meg az onkológus.

„Az alkohol egy másik veszélyt is magában hordoz – a függőség kialakulását. Az etanol aktiválja az agy örömközpontjait, dopamin termelését idézi elő. Megszokás alakul ki ezekhez a „megerősítésekhez”, és az ember elkezd gyakrabban, majd nagyobb adagokban alkoholt inni” – jelentette ki Isayev.

Az orvos azt is hangsúlyozta, hogy az alkohol provokálója lehet a depresszió és a kognitív hanyatlás kialakulásának. Az alkoholfogyasztás és a demencia megnövekedett kockázata között is közvetlen kapcsolat van – állapította meg a szakember.

Kapcsolódó írásaink