Életmód

Lenmagolaj és lenmag: mik az előnyei?

Mindkét termék szerves része a megfelelő étrendnek

A lenmagolaj és a lenmag már régóta jelen van az étrendünkben. Mindkét termék szerves része a megfelelő étrendnek, de melyik az egészségesebb? – tette fel a kérdést az edimdoma.ru.

Lenmagolaj és lenmag: mik az előnyei?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Alice S.

A Rambler kiadvány szakértői szerint a lenmag tele van omega-3 zsírsavakkal, rostokkal és lignánokkal.

Az omega-3 jótékony hatással van a szívre, a rostok csökkentik a vér koleszterinszintjét és normalizálják a bélműködést, a lignánok pedig erős antioxidáns vegyületek, amelyek segítenek megelőzni bizonyos ráktípusokat.

A lenmagolaj összetétele hasonló, mivel a magokból préselik ki, de a folyékony termékben magasabb az omega-3 koncentrációja.

Ráadásul a lenmagolaj könnyebben felszívódik a szervezetben, ezért ha a zsírsavak szintjének növelése a cél, akkor inkább az olajat válasszuk, mint a magokat, javasolják a szakértők.

Korábban Anna Beluszova táplálkozási szakértő arra figyelmeztetett, hogy a lenmagolaj helytelen tárolása „megöli” a termék összes előnyét. Ha a napon vagy a hőségben hagyják, az omega-3 zsírsavak gyorsan megváltoztatják szerkezetüket, és káros transz-izomerré válnak.

Kapcsolódó írásaink