Életmód

Két étel, amely segíthet megelőzni a rákot

Rendszeresen be kell iktatni az étrendbe

Kétféle magot nevezett meg Meena Balaji táplálkozási szakértő, amelyek segítenek elkerülni a túlevést, és kiváló alapot adnak a rákmegelőzéshez. A táplálkozási szakértő a She Findsnak adott interjújában elárulta, hogy a chiamagokra és a lenmagra gondol. Ezeket rendszeresen be kell iktatni az étrendbe – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

Két étel, amely segíthet megelőzni a rákot
A chia magok és a lenmag étrendbe illesztése segíti az egészséges táplálkozást
Fotó: AFP/Connect Images/Russ Rohde

A lenmag magas rosttartalmú, és segít fenntartani az egészséges vércukorszintet. Ha a lenmagot a szokásos ételekhez, például salátákhoz adja, azt fogja tapasztalni, hogy kevesebb étellel gyorsabban jóllakik – írja a Sports.kz.

A lenmag tele van lignánokkal, amelyek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, ezért ezek a magvak a rákmegelőzés egyik eszközének tekinthetőek. Balaji szerint a magok különösen hasznosak a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák megelőzésében. Be kellene illeszteniük az étrendbe azoknak a betegeknek is, akiknél már diagnosztizálták ezeket a betegségeket – a rákos betegséget ugyan nem szünteti meg, de az ilyen táplálkozás felgyorsítja a gyógyulást a hagyományos terápia során.

A chiamagok a gyomorban és a belekben megduzzadnak, amely hosszú telítettségérzetet biztosít. Ez segít abban, hogy ne nassoljon futás közben, ne szenvedjen éhségtől a diéta során, hogy jóllakott legyen, és ugyanakkor fogyjon is.

A chiamag egészséges zsírokban gazdag, amelyek gátolják a rosszindulatú sejtek növekedését.

„Az ezekben a magvakban található antioxidánsok között megtalálható a kvercetin, a klorogén- és a kávésav. A sejtekben zajló, oxidatív folyamatok semlegesítésével csökkentik a mell, a hasnyálmirigy, a máj és a végbél daganatos megbetegedéseinek kialakulásának kockázatát” – magyarázta a táplálkozási szakértő.

Ezt a kétféle magot adjuk a salátákhoz, turmixokba, adjuk hozzá italokhoz, pudingokhoz. A joghurtokba is tehetjük őket, de megszórhatjuk velük a főételeket is.

Kapcsolódó írásaink