Életmód

Egy orvos megnevezte az Alzheimer-kór ellen védelmet nyújtó élelmiszereket

Korlátozni kell a vörös húsok, édességek, sajtok, vaj, margarin és gyorsételek fogyasztását

Vladimir Popov, az orvostudományok doktora, a Rosbiotech Egyetem Farmakológiai és Gyógyszerészeti Tanszékének professzora a RIA Novostinak elmondta, milyen étrend segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

Egy orvos megnevezte az Alzheimer-kór ellen védelmet nyújtó élelmiszereket
A mediterrán étrend csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Magali Cohen

„Az epidemiológiai kohorszvizsgálatok arra utalnak, hogy a mediterrán étrend követése, amely nagy arányban tartalmaz gabonaféléket, gyümölcsöket, halat és zöldségeket, valamint kevés vörös húst és édességet, csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát és a kognitív károsodás mértékét” – mondta Popov.

A szakember szerint a MIND-diétát az Alzheimer-kór megelőzésének terápiás stratégiájaként tartják számon. Ez a mediterrán diéta és a DASH-diéta, az artériás magas vérnyomásban szenvedő betegek speciális étrendjének hibridje.

Ez az étrend a zöld leveles zöldségeket – káposzta, leveles kel, saláta, valamint spárga, cékla, paprika, brokkoli, sárgarépa, padlizsán, sütőtök, teljes kiőrlésű gabonafélék, bab és diófélék – tartalmazza. A bogyós gyümölcsök előnyben részesülnek a gyümölcsökkel szemben. A zsíros halak vagy tenger gyümölcsei, a baromfi és az olívaolaj szintén az étrend részét képezik. Száraz vörösbort naponta legfeljebb 150 millilitert szabad fogyasztani. Ugyanakkor korlátozni kell a vörös húsok, édességek, sajtok, vaj, margarin és gyorsételek fogyasztását.

Popov hozzátette, hogy egyes élelmiszerek, például az áfonya, a leveles zöldségek, a spenót, a káposzta és a kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően neuroprotektív hatásúak.

Kapcsolódó írásaink