Életmód
Melyik olaj egészségesebb?
A bőr egészségére is jótékony hatással lehet

Miért jó az avokádóolaj?
Az olajat a gyümölcs szárított gyümölcshúsából (sokkal ritkábban a magjából) nyerik hidegsajtolással. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a benne lévő összes vitamin, ásványi anyag, sav és egyéb biológiailag aktív anyag teljes mértékben megmaradjon.
Miután az olajat eltávolították a gyümölcsből, az olaj finomítható vagy meghagyható természetes állapotában. A finomítatlan extra szűz avokádóolaj sötétzöld színű és gazdag olajos ízű.
Az avokádóolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak, például az olajsav, számos, a szív egészségére gyakorolt jótékony hatással járnak, például csökkentik a rossz koleszterinszintet.
Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően az avokádóolaj a bőr egészségére is jótékony hatással lehet.
Az avokádóolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, különösen olajsavban. Bár valamivel több kalóriát és zsírt tartalmaz, mint az olívaolaj, valamivel kevesebb telített zsírt is tartalmaz.
Általánosságban az avokádóolaj és az olívaolaj fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Van azonban néhány biztonsági tipp, amit érdemes szem előtt tartani.
Bár az avokádóolaj általában biztonságosnak tekinthető, az avokádóallergiásoknak kerülniük kell.
Az extra szűz olajoknak, amelyek általában drágábbak, magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük, mint a finomított olajoknak. Ezért az extra szűz avokádóolaj választásával biztosíthatja, hogy minőségi terméket kapjon.
Olívaolaj
Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, körülbelül 70-80 százalék olajsavat tartalmaz. Emellett nagyszerű forrása az olyan antioxidánsoknak, mint a polifenolok és az E-vitamin.
A mediterrán étrend egyik alapanyaga az olívaolaj, amely gazdag gyulladáscsökkentő polifenolokban, amelyek csökkenthetik bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák kockázatát. Védelmet nyújthatnak a neurodegeneratív betegségek és a csontritkulás ellen is.
Minden nap 25 g olívaolaj elfogyasztása 16 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegség relatív kockázata 22 százalékkal alacsonyabb a mindennapi 25 g olívaolaj elfogyasztása esetén.
Melyik olajat válasszuk
Mindkét lehetőség tartalmaz szívbarát zsírokat és számos egyéb egészségügyi előnyt. Az avokádóolaj valamivel több kalóriát és E-vitamint tartalmaz, emellett magasabb a füstpontja, így jobban használható magas hőmérsékleten történő főzéshez. Robusztus, vajas íze öntetekben is jól használható.
Az extra szűz olívaolaj viszont gazdag gyulladáscsökkentő polifenolokban, és a mediterrán étrend egyik alapanyaga. A szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a kognitív hanyatlás csökkent kockázatával hozható összefüggésbe.
Legjobban hideg ételekhez vagy alacsony és közepes hőfokon történő főzéshez használható, mivel alacsonyabb a füstpontja, mint az avokádóolajnak.