Életmód

A tudósok felfedezték a palackozott víz váratlan hatását

A kutatók megállapították, hogy a használt palackok mindössze kilenc százalékát hasznosítják újra

A palackozott víz veszélyesebb az egészségre, mint a csapvíz – derül ki a New York-i Weill Cornell Medicine tudósai által a BMJ Global Health című szaklapban közzétett tanulmányból – írja a News.ru-ra hivatkozva a Sports.kz.

A tudósok felfedezték a palackozott víz váratlan hatását
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Cultura Creative/Nancy Honey

A szakemberek megállapították, hogy a palackozott vízben lévő mikroműanyagok megzavarhatják az emberi hormonrendszert.

A tanulmány kimutatta, hogy a palackozott vízminták 10 és 78 százaléka tartalmaz mikroműanyagot és más anyagokat, köztük biszfenol A-t (BPA) és ftalátokat. A szennyező anyagok a műanyag palackokból történő kioldódással kerülnek a palackozott vízbe, amikor azokat hosszú ideig tárolják, és magas hőmérsékletnek teszik ki.

Maga a palackgyártási folyamat is környezetszennyező, és a palackoknak csak kis részét hasznosítják újra használat után. A kutatók megállapították, hogy a használt palackok mindössze kilenc százalékát hasznosítják újra, míg a hulladék nagy része a hulladéklerakókban vagy az óceánban végzi. A tanulmány szerzői a biztonságos csapvíz-infrastruktúrába történő beruházások növelését javasolják.

Kapcsolódó írásaink