Életmód

Megvan a legjobb koleszterinellenes termék

Az A-vitamin-tartalom egyértelmű vezetője

Vannak olyan zöldségek, amelyeket annyira megszoktunk, hogy nem is figyelünk rájuk. Vegyük például a sárgarépát. Ismerős és őshonos. Ott fekszik a polcokon, és hagyjuk, hogy ott heverjen, nem igaz? De nem! Ez a termék mindenképpen megérdemli, hogy meghámozzuk és azonnal elfogyasszuk. A Portofranko-vl.ru oldal elmagyarázta, hogy miért, számol be a Sports.kz.

Megvan a legjobb koleszterinellenes termék
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Hauke-Christian Dittrich

– A nyers sárgarépának kiváló tulajdonsága van – csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Ráadásul ez a zöldség vitathatatlanul vezető az A-vitamin-tartalomban. A C- és E-vitaminok, amelyekkel szintén tele van a sárgarépa, segítenek lassítani az öregedési folyamatokat – mondja Zhanna Yurchenko nutriciológus. – A sárgarépa rendszeres fogyasztása segít megelőzni az érelmeszesedés, a stroke és a szívroham kialakulását. A béta-karotin segít a rák egyes formái, például a tüdőrák elleni küzdelemben. Azok a nők, akik szívesen rágcsálnak nyers sárgarépát, többszörösen kisebb eséllyel kapnak mellrákot. Choleretikus és tisztító hatású, segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, támogatja a máj, a vese és az epehólyag egészségét.

Az orvosok egyre gyakrabban írják fel a sárgarépalevet általános tonikusként, az avitaminózis és a vírusfertőzések megelőzésére. Nem csoda, hiszen ez az egyszerűnek tűnő növény nemcsak vitaminok egész sorát tartalmazza, hanem ásványi anyagokat is – káliumot, nátriumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat.

– Néha megkérdezik tőlem, hogy a sárgarépa teljesen ártalmatlan? Természetesen nem, teljesen biztonságos termék nem létezik – mondja a szakértő. – Minden a szervezet egyéni jellemzőitől függ. A sárgarépa nem kívánatos májbetegségek, gyomor- vagy bélfekély és bélgyulladás (a vékonybél falának gyulladása) esetén.

– A sárgarépa tea jót tesz az egészségnek – osztja meg a tapasztalt táplálkozási szakértő. – A lereszelt gyökérzöldséget sütőben szárítjuk és tealevelekkel keverjük össze. Az ilyen ital segít a légúti fertőzések, a látásproblémák, az állandó székrekedés és az emésztési zavarok, valamint a vérszegénység és az avitaminózis elleni küzdelemben. A kertészkedőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a sárgarépa káposztalé szelénben gazdag, erősíti az immunrendszert. A leveleket a népi gyógyászatban a duzzanatok megszüntetésére és az urolithiasis megelőzésére használják. Általában az ismerős sárgarépára kell nagy figyelmet fordítani.

Kapcsolódó írásaink