Életmód
Egy új tanulmány feltárja a bor szerepét a demencia megelőzésében
A flavonoidokban gazdag étrend egyszerű, de hatékony módja lehet az egészséges agyi öregedés elősegítésének

A tanulmány szerzői több mint 120 ezer, 40 és 70 év közötti brit biobank résztvevőinek adatait elemezve megállapították, hogy napi hat extra adag flavonoidokban gazdag élelmiszer fogyasztása 28 százalékkal csökkenti a demencia kockázatát.
A flavonoidok, a különböző élelmiszerekben található erőteljes növényi antioxidánsok különösen előnyösek voltak a depresszióban vagy magas vérnyomásban szenvedők számára. A tanulmány rávilágít az olyan vegyületek, mint az antociánok és flavonolok potenciális agyvédő hatására, amelyek bőségesen előfordulnak olyan élelmiszerekben, mint a tea és a bogyós gyümölcsök.
Bár az eredmények nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést, azt sugallják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend egyszerű, de hatékony módja lehet az egészséges agyi öregedés elősegítésének.