Életmód

E nélkül az étel nélkül a cukor és a koleszterinszint emelkedik

Súlyos következmények lehetnek

A szív- és érrendszeri betegségek, az elzáródott vagy megrepedt erekből eredő agyi keringési zavarok, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növelő állapotok kombinációja utalhat a metabolikus szindrómára – írja a Sports.kz az Rg.ru-ra hivatkozva.

E nélkül az étel nélkül a cukor és a koleszterinszint emelkedik
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Daniel Karmann

A betegség összefügg a rossz alvással, a stresszel, a testmozgás hiányával és a helytelen táplálkozással.

Mint Kerry Conlon táplálkozási szakértőre hivatkozva beszámol, a koleszterin- és vércukorszint befolyásolásában segít a rostok fogyasztása. Elég például, ha minden étkezésbe beiktatunk egy adag zöldségsalátát.

Ráadásul az ilyen ételek, ahogy az orvos megjegyezte, segítenek az embernek „telítettebbnek érezni magát, amely segíthet természetesen csökkenteni az adagokat”. Ez pedig megelőzi az elhízás kialakulásának kockázatát, ami a szervezetben bekövetkező, veszélyes változások másik provokátora.

A táplálkozási szakértő azt is javasolta, hogy fogyasszunk több teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, ne mondjunk le a halról, baromfiról, tejtermékekről, diófélékről, tojásról és olívaolajról sem.

A metabolikus szindróma kialakulását számos tünet jelzi. Ezek általában az állandó szomjúságérzet és a fokozott vizelés, a fáradtság, a bőr elváltozásai, bizsergés és zsibbadás a lábakban.

Kapcsolódó írásaink