Életmód

Segítenek csökkenteni a cukor- és koleszterinszintet

Az oldhatatlan rostok kefeként tisztítják az emésztőrendszert

A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek az oldhatatlan rostok forrásai, amelyek segítenek a testsúly szabályozásában, elősegítik a bélrendszer és a szív egészségét, és gondoskodnak a rendszeres bélürítésről – írta meg a Pravda.ru.

Segítenek csökkenteni a cukor- és koleszterinszintet
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Cristina Pedrazzini

A rosttartalmú élelmiszerek azért előnyösek, mert segítenek szabályozni a vércukorszintet, befolyásolják az éhség- és jóllakottságérzetet.

Ezenkívül a rostok fontos szerepet játszanak az emésztésben, mivel mechanikusan mozgatják az ételt a gyomor-bél traktuson keresztül.

Az oldható rostok segítenek csökkenteni a vércukor- és koleszterinszintet. Olyan élelmiszerek bővelkednek rostokban, mint a zabpehely, a bab és a hüvelyesek, valamint egyes gyümölcsök és zöldségek. Az oldhatatlan rostok kefeként tisztítják az emésztőrendszert.

Melyik rost emészthető jobban?

Az oldható rostok (pl. az uborkában, áfonyában, babban, diófélékben) segítik az emésztés lassítását. Így a cukrok hosszabb ideig szabadulnak fel és emésztődnek meg, és a cukorszint is szabályozott.

A „száraz” rostokat is sikerrel használhatja. Az ilyen tartalmú készítményeket gyógyszertárakban, szupermarketekben és bioboltokban találhatjuk meg.

Kapcsolódó írásaink