Életmód

Kiderült, miért veszélyes a fagyizás melegben

A mértékletesség és az ésszerű megközelítés segíthet élvezni a nyár örömeit

Sokan szeretik nyáron a fagylaltot hűsítő képessége miatt, de vajon mennyire hatékony a testhőmérséklet csökkentésének ez a módja, és hordoz-e váratlan veszélyeket a desszert? Mihail Kutushov toxikológus, az orvostudományok kandidátusa segített megérteni ezt a kérdést, elmondta, mi vezethet a hideg használatához a hőségben – tájékoztatott a kubnews.ru.

Kiderült, miért veszélyes a fagyizás melegben
Az orvos arra figyelmeztetett, hogy a fagylalt nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, és ez inzulinszint-emelkedést és negatív változásokat okoz a hormonháztartásban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Bein

A fagylalt a hőségben klasszikus módja a felfrissülésnek, de kevesen tudják, hogy valójában egyáltalán nem oltja a szomjat, és nem menti meg a szervezetet, ha túlmelegszik, hanem csak fokozza azt. Ez a hideg italokra is vonatkozik. Az a vélemény, hogy ezek hűtik a szervezetet, téves – mondja az orvos. Amikor egy hideg fagylalt vagy ital bejut a szervezetünkbe, a gyomor-bélrendszer az enzimek hatására lebontja a zsírokat és szénhidrátokat, és ez még nagyobb aktivitást vált ki az anyagcsere-folyamatban. Ezért isszák Közép-Ázsiában és a déli országokban a forró italokat meleg időben, bizonyított, hogy stabilizálják a hőszabályozást – adta hírül a kubnews.ru.

A hideg ételek túlzott fogyasztása súlyos érszűkületet okozhat, amely akadályozza a véráramlást, és fejfájást okozhat. Kevesen tudják, de a hideg ételek és italok megzavarhatják az emésztőrendszert, görcsöket, hányingert, kellemetlen érzést, és akár hasmenést is okozhatnak. Ha pedig fagylaltról van szó, különösen az édes fajtákról, érdemes megemlíteni a magas hozzáadott cukortartalmat, amely vércukorszint-emelkedést okozhat, különösen a cukorbetegeknél.

Hogy a nyár jó legyen – ne egyen rendszeresen hideg ételeket, tartson szüneteket, hogy a teste felmelegedhessen. Ha mégis meg kell teremteni a szervezet hőszabályozását, akkor részesítse előnyben a szobahőmérsékletű, szűrt vizet vagy a friss gyümölcsöt, mert ez a leghatékonyabb módja a túlmelegedés elleni küzdelemnek.

„A hideg italok és a jégkrém kellemes felfrissülés lehet, de fontos megjegyezni, hogy a hipotermia is veszélyes” – figyelmeztet az orvos. A mértékletesség és az ésszerű megközelítés segíthet élvezni a nyár örömeit anélkül, hogy ártanánk az egészségünknek.

Kapcsolódó írásaink