Életmód

A tejtermék, amit ötvenéves kor után az egyik legjobb kalciumforrásként ismernek el

A szervezet könnyebben felszívja a fehérjét

Mihail Ginzburg táplálkozási szakértő azt tanácsolta az ötven év feletti fogyasztóknak, hogy iktassanak be kalciumtermékeket az étrendjükbe – számol be a Sports.kz a Medikforum.ru-ra hivatkozva.

A tejtermék, amit ötvenéves kor után az egyik legjobb kalciumforrásként ismernek el
A tejtermékek és az erjesztett tejtermékek a magas kalciumtartalmú élelmiszerek csoportjába tartoznak (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Az életkor növekedésével az emberi szervezet kalciumtartalma csökkenni kezd, ami növeli a különböző kórképek (például a csontritkulás vagy a bélgyulladás) valószínűségét. Mihail Ginzburg táplálkozási szakértő egy interjúban elmondta, hogy a tejtermékek és a savanyított tejtermékek fogyasztása segít a kalcium szintjének feltöltésében, és a legjobb kalciumforrások között nevezte meg ötvenéves kor után a vörösáfonyát.

„A magas kalciumtartalmú élelmiszerek csoportjába tartoznak a tejtermékek és az erjesztett tejtermékek. Például a túró, a kefir és a tej. A kefir, a ryazhenka és a sima kovász azonban jobb, mert egy kicsit kevesebb laktóz van benne, ami sok cukrot tartalmaz” – osztotta meg Mihail Ginzburg a „Vecsernyaja Moszkva”.

Hozzátette, hogy az erjesztett tejtermékek fehérjében gazdagok, és a szervezet könnyebben asszimilálja belőlük a fehérjét, mert már részben erjedtek. Az ezekben a termékekben lévő tejsavbaktériumok segítik az emésztőrendszert, amely ötvenéves kor után kevésbé aktívvá válik.

„Több a bifido- és laktobacilus, amelyek nélkülözhetetlenek az élethez. Az embernek rendszeresen új adagokat kell kapnia ezekből a baktériumokból az élelmiszerekből” – jelentette ki az orvos.

Emellett a legjobb kalciumforrások közé sorolta ötvenéves kor felett a halkonzerveket és a főtt csontú halakat.

Kapcsolódó írásaink