Életmód
Cukrok „álnéven”
Sokféleképpen elnevezhetik a cukrot a címkéken

A „cukor” szó mellett számos olyan kifejezésről könnyű megállapítani, hogy ugyanúgy a cukrot jelöli. Ilyen például a kristálycukor, a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a gyümölcscukor, a szőlőcukor, a malátacukor, de a répacukor és a kókuszcukor is.
Vannak azonban sokkal becsapósabb elnevezések is, amelyek azt jelzik, hogy az adott élelmiszer hozzáadott cukrot tartalmaz. Íme:
- méz;
- karamell;
- melasz;
- maltodextrin;
- gyümölcslé-koncentrátum;
- juharszirup;
- agavészirup;
- rizsszirup;
- glükóz-fruktóz-szirup;
- glükóz, fruktóz;
- szacharóz;
- dextróz;
- maltóz.
Az itt felsoroltak mindegyike szénhidrátot tartalmaz, tehát kalóriatartalmával és vércukoremelő hatásával is számolni kell. Különösen fontos ez szénhidrátanyagcsere-zavar (inzulinrezisztencia, diabétesz), vagy túlsúly esetén.