Életmód

Cukrok „álnéven”

Sokféleképpen elnevezhetik a cukrot a címkéken

„Ne tévesszen meg, hogy a cukor nem mindig »cukorként« szerepel az élelmiszerek címkéjén!” – világított rá a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) figyelmeztetésére a hazipatika.com.

Cukrok „álnéven”
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A „cukor” szó mellett számos olyan kifejezésről könnyű megállapítani, hogy ugyanúgy a cukrot jelöli. Ilyen például a kristálycukor, a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a gyümölcscukor, a szőlőcukor, a malátacukor, de a répacukor és a kókuszcukor is.

Vannak azonban sokkal becsapósabb elnevezések is, amelyek azt jelzik, hogy az adott élelmiszer hozzáadott cukrot tartalmaz. Íme:

  • méz;
  • karamell;
  • melasz;
  • maltodextrin;
  • gyümölcslé-koncentrátum;
  • juharszirup;
  • agavészirup;
  • rizsszirup;
  • glükóz-fruktóz-szirup;
  • glükóz, fruktóz;
  • szacharóz;
  • dextróz;
  • maltóz.

Az itt felsoroltak mindegyike szénhidrátot tartalmaz, tehát kalóriatartalmával és vércukoremelő hatásával is számolni kell. Különösen fontos ez szénhidrátanyagcsere-zavar (inzulinrezisztencia, diabétesz), vagy túlsúly esetén.

Kapcsolódó írásaink