Életmód

Mindennap eszik majd retket, ha megtudja, mit tesz a szervezetével

Olcsó, mégis sokat tesz az egészségünkért. Ezért remek a retek!

Lehet pici piros, nagy fehér vagy akár fekete is, gömbölyű vagy hosszúkás. Bármelyiket is választjuk, jól döntünk – írja a ripost.hu.

Mindennap eszik majd retket, ha megtudja, mit tesz a szervezetével
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A retek az egyik legegészségesebb zöldség, amelyet a reggelinkhez, vacsoránkhoz vagy salátánkhoz ehetünk. A retek formára és színre is többféle lehet: van henger alakú, kerek, piros, fehér, fekete, de még lila színű is. Itthon a legtöbben a kis, gömbölyű piros változatot választjuk, azaz a hónapos retket. A fehér gömb alakú és a hosszúkás jégcsapretek is közkedvelt, ugyanis egyáltalán nem csípős. Ismert még a különféle jótékony tulajdonságairól a jellegzetes ízű és illatú fekete retek is. A legcsípősebb fajta a Daikon, más néven kínai retek, amit Kínában fogyasztanak a legtöbbet.

Miért együk?

Nemcsak azért érdemes minél gyakrabban ennünk, mert finom, hanem azért, mert nagyon jó hatással van a szervezetünkre.

  • Segíti az emésztést: gazdag rostokban, ezért serkenti az emésztést és felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét is.
  • Antioxidáns bomba: szervezetünknek óriási szüksége van az antioxidánsokra, mivel bizonyos oxidációs reakciók káros hatással vannak a szervezetre, melyek elősegítik a betegségek kialakulását. A retek az egyik legkiválóbb antioxidáns forrás, csakúgy, mint a citrusfélék.
  • Multivitamin a testnek: A-, C- és K-vitaminokat tartalmaz, amelyek nagymértékben meggátolják többek között a bőrproblémák kialakulását. Továbbá a retek fogyasztásával fokozhatjuk a sejttermelést is.
  • Ásványianyag-forrás: olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, vas, nátrium és kalcium, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjében. Ezek az anyagok segítenek az oxigén szállításában és szabályozzák a vércukorszintet, valamint a vérnyomást. Vastartalma jó hatással van a vérképzésre, így a szívműködésére is, emellett segít az egészséges sejtek, bőr, haj és körmök fenntartásában.
  • Segíti a fogyást: 100 grammban mindössze 16 kcal van. Ráadásul mivel nem emészthető szénhidrátokat tartalmaz, és magas a víztartalma, igen laktató, emellett meggátolja a felesleges kalóriák és zsír felgyülemlését a szervezetben.
  • Izomépítés: sok tápanyagra van szükség az izmok fejlődéséhez, de elsősorban proteinre. A retek gazdag proteinforrás.
  • Koleszterincsökkentő: csökkenti a rossz koleszterin felszívódását, így megakadályozza a szívbetegségek kialakulását is.
  • Kiváló hidratáló: nagy mennyiségben található benne víz, így hidratálja a szervezetet, ennek köszönhetően még a bőrünk is szebb és egészségesebb lesz tőle. Ráadásul a pürésített nyers retek az arcbőrre kenve fantasztikus arcpakolás, amely nemcsak hidratál, de tisztít is. Magas C-vitamin- és antioxidánstartalma hozzájárul a bőrbetegségek, gyulladások csökkentéséhez.
  • Hajhullás ellenszere: rendszeres fogyasztásával megszüntethető a hajhullás. A fekete retek leve, a fejbőrre felkenve serkenti a haj növekedését, ráadásul ragyogó hajat biztosít.
  • Gombaellenes: természetes gombaellenes vegyületet tartalmaz, amely hatásos lehet a Candida élesztőgomba ellen, a hüvelygomba és a szájpenész ellen.

Miért csíp?

Nem mindegyik retek csíp. Ezt a tulajdonságát azonban nem csak a fajtája határozza meg, hanem az időjárás is. Ha hűvösebb területen ültették, az íze is lágyabb lesz, ha viszont melegebb körülmények között, akkor erőteljesebb. Ráadásul minél később szedik le, annál csípősebbé válik.

A nátha ellenszere

A fekete retek régóta ismert a népi gyógyászatban, mert jó hatással van a májra, vízhajtóként is működik, valamint emésztési zavarok, például puffadás ellen is hatásos. Nemcsak a gyomorban fejti ki áldásos hatását, hanem felső légúti panaszokat is gyógyít, így csillapítja a köhögést, a torokfájást és influenza esetén is hatásos kiegészítőszer lehet. Ehhez kaparjuk ki a zöldség belsejét, öntsünk bele mézet, hagyjuk állni egy napig. Ezután kanalazzuk ki a mézet, amely teleszívta magát a fekete retek értékes anyagaival, és azt együk meg.

Kapcsolódó írásaink