Életmód

Rengeteg arzént fogyasztunk a tudtunk nélkül

Döbbenetes

Az ivóvízben, a rizsben és a gabonafélékben is megtalálható a szervetlen arzén, amely nagy mennyiségben számos káros hatást gyakorolhat a szervezetre – írja a Hazipatika.hu.

Rengeteg arzént fogyasztunk a tudtunk nélkül
Fotó: NorthFoto

Aggasztóan sok szervetlen arzént fogyasztunk úgy, hogy nem is tudunk róla – figyelmeztetett friss Facebook-posztjában a Rizikometer. Nem árt tehát tudni, mi mindennel mérgezzük magunkat.

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó portál az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) adataira hivatkozva azt írta, a szervetlen arzén hosszú távú bevitelének számos káros hatása lehet. Egyebek mellett növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

Miben van arzén?

A poszt szerint az arzén egy mérgező anyag, amely természetes módon és az emberi tevékenység eredményeként egyaránt jelen van a környezetben. Szervetlen arzént elsősorban rizzsel és rizsalapú termékekkel, valamint gabonafélékkel és gabonaalapú élelmiszerekkel viszünk be a szervezetükbe – a tudtunkon kívül. Emellett az ivóvízben is megtalálható az arzén, bár Európában jellemzően csak kis mennyiségben szennyezett a csapvíz.

A szakértők szerint az arzénbevitel lehetséges károsító hatásai ellen a leginkább azzal védekezhetünk, ha csökkentjük az imént említett, közismerten magas arzéntartalmú élelmiszerek fogyasztását.

Kapcsolódó írásaink

Vidék vagy város?

ĀAz eldöntés, hogy valaki vidékre költözik-e a városból, számos személyes preferenciától és élethelyzettől függ