Életmód

Ezzel a természetes módszerrel javítható a hallás

A hallásjavító légzőgyakorlat ébredés után, reggel végzendő, minél fesztelenebb testtel igyekezzünk végrehajtani

Az öt érzékszerv közül a látás jelentősége mindenki számára egyértelmű, de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy a hallás milyen fontos szerepet játszik az életünkben? Igazán az érzi át ennek jelentőségét, aki rövidebb-hosszabb időre valamilyen mértékben elveszítette már a hallását. A hallás csak a hang által lehetséges, mint ahogy a látás is csak a fény segítségével történhet. A hang nem más, mint a tér minden irányában terjedő rezgés – írta meg a nyugdijasok.hu.

Ezzel a természetes módszerrel javítható a hallás
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az emberek általában a 20 és 20 000 Hz közötti hangokat hallják, de az emberi fül az 1000–3500 Hz tartományban a legérzékenyebb. Ha csökken a fül érzékenysége, károsodik a hallás, ami jelentősen befolyásolja az élet minőségét. A halláskárosodás mértékének pontos megállapítása, valamint a hallás csökkenésének, illetve elvesztésének hátterében meghúzódó egészségügyi zavarok megállapítása érdekében orvosi vizsgálatok szükségesek.

A hallóidegeket élénkítő gyakorlat az úgynevezett „mennyei dobszó” gyakorlata. Ehhez helyezzük a két kezünket az azonos oldali fülekre úgy, hogy a füleket előrehajlítjuk a középső, a gyűrűs és a kisujjal rászorítva a fejre. A mutatóujjat a középső ujjon megpattintva apró ütést gyakorolunk a fül mögötti csontos területre (belső fül). Minél „fémesebb”, tisztább a hang, annál egészségesebb ez a terület. Ez a gyakorlat hozzájárul az idegrendszer és a fül élénkítéséhez, egyensúlyba hozva a fül energiáját.

A hallásjavító légzőgyakorlat ébredés után, reggel végzendő, minél fesztelenebb testtel igyekezzünk végrehajtani. A testsúly a talppárnákon nyugszik, semmiképpen sem a sarkon. A belégzés során lassan lábujjhegyre emelkedve a sarkak eltávolodnak a talajtól. 1 másodperc szünet után a kilégzéssel egybekötve engedjük vissza magunkat az alaphelyzetbe, majd újabb 1 másodperc elteltével lélegezzünk be, és emelkedjünk el a talajtól. A be- és a kilégzés 7–7 másodpercig tartson. Belégzés közben az oldalunk mellett nyugvó kezünk kézujjait lassan, folyamatosan szorítsuk ökölbe, a kilégzés alatt pedig engedjük ki. Az izmokat semmiképpen sem szabad feszíteni, nagyon lényeges a test lazasága. A gyakorlatot (ha már megfelelően elsajátítottuk) naponta 3 percig végezzük. Ez a speciális légzőgyakorlat helyreállítja a lábak egészséges állapotát, kifejezetten jótékony hatást gyakorolva a hallásra, mivel a lábak állapota és a hallás szoros összefüggésben vannak egymással.

A fülgyertyázás is jótékony hatással van a hallásra, de a látásra is! Mivel a fülproblémák egyik hajlamosító tényezője a melléküregek nem megfelelő állapota, így a fülgyertya használata ebben is segítség lehet. Hatására tisztul a homloküreg és az arcüreg. Mindenkinek ajánlott ez a gyógymód, akinek volt homloküreg- vagy arcüreg-gyulladása, és azt gyógyszerrel kezelték. Az üregek gyulladásos folyamatai után maradhattak lerakódások, ezek távozását is elősegíti a fülgyertyázás.

A fül a kínai orvoslás szerint a vese kivezető nyílása, ennek megfelelően a fül tisztulását támogathatjuk megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével, a sófogyasztás csökkentésével, veseteák fogyasztásával (pl. aranyvessző, nyírfalevél, zsurló), valamint a vese energetikai erősítésével. A vese energetikai ellátásáért a gyökércsakra mellett a vesemeridián a felelős.

A vesemeridián a lábfej belső oldalától ered, felfelé haladva a lábszár belső oldala mentén, a hason és a mellkason át a kulcscsont és a szegycsont találkozásáig. A meridián többek között erősíthető az úgynevezett meridiántus segítségével. Ez a meridián többszöri, alulról felfelé történő végigsimítását jelenti, de támogathatjuk még a meridián végpontjainak kopogtatásával is. A vesemeridiánt lelkileg gyengítik az olyan negatív hatások, mint a félelmek, a szorongás, az önbizalomhiány, a figyelmetlenség és a túlzott óvatosság. Az ezek mögött megbúvó lelki okok feltárása és harmonizálása segíti a meridián, így a szerv energetikai erősítését is.

A lelki aspektusok tekintetében a halláskárosodás mások, illetve a belső hang meghallásával függ össze. A fülünkön keresztül kapott információk mélyen érintenek bennünket. Ha ezek bántóak, fájdalmat okoznak, az ember „befogja a füleit”, elszigeteli magát, hogy ne halljon. A halláskárosodás és a fül problémái utalhatnak még az engedelmesség, illetve az együttműködés hiányára is. Halláskárosodás esetén megerősítő, pozitív mondat: „Örömmel hallok, szeretettel figyelek a belső hangra.”

Kapcsolódó írásaink

Mikor szükséges a hallókészülék?

ĀA halláscsökkenés egyre kevesebb információhoz vezet, és a társas kapcsolatokat is gátolhatja. Ezért szükséges egy ponton túl a hallókészülék