Életmód

Az éltető és gyógyító víz

Nemcsak gyógyvízzel és termálvízzel lehet gyógyítani, hanem sima vízzel is

Sebastian Kneipp, a nagy német természetgyógyász a 19. században így fogalmazott: „Ez a gyógyítás igazi művészete, se túl sokat, se túl gyakran, mindent a maga idejében”– írja a patikamagazin.hu.

Az éltető és gyógyító víz
Budapest, Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Fotó: Wikipédia

A természetgyógyászat módszertani kulcsszava a mérték. Sem a hosszan tartó hideg, sem a tartós meleg fürdő nem helyes. A hideg víz alkalmazása szerinte csak 20–30 másodpercig alkalmazható, és kizárólag csak meleg testre, de mihelyst fázik a beteg, rögtön abba kell hagyni a hideg fürdőzést. Nyilvánvaló, hogy minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad csak alkalmazni.

A gyenge szervezetűek ne kezdjék a kúrát túl hideg vízzel. A hideg vízbe mártott szivaccsal vagy ruhával való lemosás enyhébb hatású, mint a hidegvíz-fürdő, de azért hatásos gyógymód az is. „A meleg víz egyedül renyheszt, elpuhít, a befejező hideg vizes lemosás erősít, edz, és egészséges fejlődést biztosít.”

A gyulladt testrészen a hideg vizes borogatás csökkenti a fájdalmat, és elősegíti a gyógyulást. A hűtőfürdő a legbiztosabb lázcsillapítási módszer. A hideg vizes fürdő frissít, sőt erősíti az immunrendszert. A meleg víz ellenben ellazít, tágítja az ereket, fokozza az anyagcserét, így gyorsul a kiválasztás.

A bőr pórusai, erei kitágulnak, megindul a verejtékezés. A salakanyagok ily módon hamarabb távoznak a szervezetből. A harántcsíkolt izmok ellazulásának köszönhetően csökken az izomgörcs okozta fájdalom. A simaizmok is elernyednek, ennek következtében enyhülnek a görcsös fájdalmak, oldódnak az epehólyag és a húgyhólyag görcsei is.

Megfázás, hólyaghurut, izomgörcs, egyes krónikus ízületi betegségek esetén 37–38 fokos vízben 10 perc fürdőzés igen hatásos lehet. Az alacsony vérnyomásúak viszont csak langyos fürdőt alkalmazzanak, mert a meleg víz csökkenti a vérnyomást.

Gyógyítás váltakozó hőmérsékletű vízzel

Az egyik legegyszerűbb ingerterápia a hideg és meleg vizes zuhanyozás. A zuhanyozást mindig meleg vízzel kell kezdeni, és hideg vízzel befejezni. Ezt egymás után többször lehet váltogatni, de mindig a hideg víz legyen az utolsó. A meleg vizes zuhanyozás körülbelül 2 percig tartson, a hideg vizes zuhanyból elég 30 másodperc is. Aki a hideg vizet nem bírja, az hideg vizes szivaccsal is letörölheti testét. A váltakozó hőmérsékletű víz tehát frissít, erősíti az immunrendszert, javítja a keringést.

Érszűkület esetén a lábat felváltva kell egy-egy lavór meleg, majd hideg vízbe helyezni, többször egymás után. A meleg vizes fürdő hatása gyógynövénykivonatokkal, illóolajokkal, sőt egyszerű konyhasóval még fokozható. A fürdővízbe csepegtetett levendulaolaj vagy -főzet nyugtat, az eukaliptuszolaj pedig frissít, tisztítja az orrot, tágítja a hörgőket. A gyógyszertárban többféle illóolaj és gyógynövény kapható, és felvilágosítást is nyújtanak.

Kapcsolódó írásaink