Életmód

WHO: Dohány helyett élelmiszert termeljenek a gazdák!

Évente nyolcmillió ember hal meg a dohányzás következtében

A dohányról az élelmiszer-termelésre való átállást ösztönzi az a javaslatcsomag, amelyet pénteken mutatott be Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

WHO: Dohány helyett élelmiszert termeljenek a gazdák!
A WHO azzal vádolja a dohányipart, hogy kiszolgáltatott helyzetben tartja a termelőket
Fotó: AFP/Yamil Lage

A dohányzásmentes világnap alkalmából bemutatott programot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) dolgozta ki, és Kenyában már vannak eredményei, de más országokra, sőt kontinensekre is kiterjesztenék.

Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta, „negatív rekordnak számít, hogy 349 millió ember szenved világszerte súlyos élelmiszerhiánytól, miközben 124 országban, 3,2 millió hektáron termesztenek dohányt”.

Hozzátette: el kell oszlatni azt a tévhitet, miszerint a dohányipar jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez; ezzel szemben a valóság az, hogy a dohánytermelés részesedése a nemzeti össztermékben mindössze öt országban haladja meg az egy százalékot: Malawiban, Mozambikban, Zimbabwéban, Tanzániában és Észak-Macedóniában.

A WHO adatai szerint a helyzet aggasztó, mert egyre több dohánytermelő vállalkozás települ Afrikába, ahol az utóbbi 18 évben 20 százalékkal nőtt a dohányültetvények összterülete.

A szervezet azzal vádolja a dohányipart, hogy kiszolgáltatott helyzetben tartja a termelőket, akiknek nincs beleszólásuk az ármeghatározásba és a termékek minőségébe, így nem csoda, ha eladósodnak.

Ezért mikrohitelprogramot dolgoztak ki a szerintük csapdába csalt dohánytermelő gazdák megsegítésére, hogy könnyebben törleszthessék a nagyvállatokkal szemben fennálló adósságaikat. A program már sikeresen működik Kenyában, ahol az utóbbi egy évben több mint kétezer termelő kapott anyagi segítséget.

A jövő év végéig további négyezer kenyai gazdát kívánnak támogatni, Zambiában pedig ezer termelőt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a programmal összefüggésben azt emelte ki, hogy évente nyolcmillió ember hal meg a dohányzás következtében, ezért az egészséges életmód térnyerését kívánják elősegíteni annak ösztönzésével, hogy a dohánytermelésről az élelmiszer-termelésre álljanak át a gazdálkodók.

Kapcsolódó írásaink