Életmód
WHO: Dohány helyett élelmiszert termeljenek a gazdák!
Évente nyolcmillió ember hal meg a dohányzás következtében
![Fotó: AFP/Yamil Lage WHO: Dohány helyett élelmiszert termeljenek a gazdák!](https://static.magyarhirlap.hu/images/202305/md/000-33aa4fp.jpg)
A dohányzásmentes világnap alkalmából bemutatott programot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) dolgozta ki, és Kenyában már vannak eredményei, de más országokra, sőt kontinensekre is kiterjesztenék.
Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta, „negatív rekordnak számít, hogy 349 millió ember szenved világszerte súlyos élelmiszerhiánytól, miközben 124 országban, 3,2 millió hektáron termesztenek dohányt”.
Hozzátette: el kell oszlatni azt a tévhitet, miszerint a dohányipar jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez; ezzel szemben a valóság az, hogy a dohánytermelés részesedése a nemzeti össztermékben mindössze öt országban haladja meg az egy százalékot: Malawiban, Mozambikban, Zimbabwéban, Tanzániában és Észak-Macedóniában.
A WHO adatai szerint a helyzet aggasztó, mert egyre több dohánytermelő vállalkozás települ Afrikába, ahol az utóbbi 18 évben 20 százalékkal nőtt a dohányültetvények összterülete.
A szervezet azzal vádolja a dohányipart, hogy kiszolgáltatott helyzetben tartja a termelőket, akiknek nincs beleszólásuk az ármeghatározásba és a termékek minőségébe, így nem csoda, ha eladósodnak.
Ezért mikrohitelprogramot dolgoztak ki a szerintük csapdába csalt dohánytermelő gazdák megsegítésére, hogy könnyebben törleszthessék a nagyvállatokkal szemben fennálló adósságaikat. A program már sikeresen működik Kenyában, ahol az utóbbi egy évben több mint kétezer termelő kapott anyagi segítséget.
A jövő év végéig további négyezer kenyai gazdát kívánnak támogatni, Zambiában pedig ezer termelőt.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a programmal összefüggésben azt emelte ki, hogy évente nyolcmillió ember hal meg a dohányzás következtében, ezért az egészséges életmód térnyerését kívánják elősegíteni annak ösztönzésével, hogy a dohánytermelésről az élelmiszer-termelésre álljanak át a gazdálkodók.