Életmód

A klímakutatók szerint rekord hőségre számíthatunk idén nyáron

A klímaváltozás, valamint az El Niño időjárási jelenség várható visszatérése miatt 2023-ban vagy 2024-ben újabb átlag hőmérsékleti rekord dőlhet meg az éghajlatkutatók szerint – írja a Life.hu.

A klímakutatók szerint rekord hőségre számíthatunk idén nyáron
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

A klímamodellek szerint a Csendes-óceánon a globális hőmérsékletet csökkentő, három évig tartó La Niña éghajlati jelenséget követően még ebben az évben visszatér ellenpárja, az El Niño, ami melegebb időjárást eredményezhet – írják.

A portál szerint Carlo Buontempo, az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának igazgatója azt mondta, hogy az El Niño hatására az Egyenlítő mentén nyugat felé fújó szelek lelassulnak, és keleti irányba tolják a meleg vizet, ami magasabb óceáni felszíni hőmérsékletet teremt. Ez a folyamat általában globális szinten rekord hőmérsékletekkel jár. Az még nem tudni, hogy ez 2023-ban vagy 2024-ben következik-e be. Az éghajlati modellek azt sugallják, hogy az északi féltekén a nyarat követően visszatérnek az El Niñóra jellemző állapotok, majd az év vége felé erős El Niño-hatás alakulhat ki - mondta.

Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Intézetének vezető oktatója szerint az El Niño okozta hőmérséklet súlyosbíthatja az éghajlatváltozás hatásait, amelyekkel az országok már most is szembesülnek – ideértve a súlyos hőhullámokat, a szárazságot és az erdőtüzeket. Úgy vélekedett, figyelembe véve, hogy az emberek továbbra is fosszilis tüzelőanyagokat használnak, a világ tovább melegedett, és 2023 még melegebb lesz, mint 2016 volt.

Kapcsolódó írásaink