Életmód

Öntsünk tiszta vizet (vagy T-rex-pisit?) a pohárba

A víz evolúciója

Könnyen lehet, hogy a víz, ami ma a poharadban van az hetvenmillió évvel ezelőtt T-re- pisi volt, vagy egykoron Napóleon kortyolgatta, esetleg i.sz. 64-ben Róma oltásakor használták.

Tudjuk, hogy a víz az élet alapja, továbbá erősíti az immunrendszerünket, egészségessé teszi a hajunkat, és jól működik tőle a vesénk is. Segít kimosni szervezetünkből a toxinokat, hidratál, valamint barátunk a fogyókúrában. Megtanultuk, hogy színtelen, szagtalan, íztelen folyadék, és azt is, hogy a Földön megtalálható víz mennyisége egy állandó érték, mert folyamatosan körforgásban van.

1994-óta pedig március 22-én ünnepeljük a világnapját – köszöntünk téged, víz!

A víz, ami az élet egyik alapeleme – alkotja testünk 66 százalékát. Így például vérünk 83 százaléka, de még a csontok 25 százaléka is víz. Víz teszi ki továbbá a paradicsom 90 százalékát, egy fa 70százalékát és egy energiaital 88 százalékát is. Vizet minden nap kell, de pl. energiaitalt is lehet fogyasztani. Mindkettőnél azonban nagyon fontos a mérték!

Mennyi az annyi? Te is azt hiszed, hogy vízből napi két liter? Tévedsz!

Nemcsak az energiaital, de a vízfogyasztással kapcsolatban is számos hamis mítosz kering a köztudatban. Bizonyára mindenki hallotta már, de pontosan senki sem tudja, honnan származik az a városi legenda, hogy napi két liter vizet kell inni. Egyesek szerint az USA-ból, és 1945-ig nyúlik vissza. Ekkor és ott kezdett el terjedni a napi 8x8 unciás pohár víz elmélete, ami átszámítva két liter víznek felel meg.

Ennyi víz elfogyasztásából nagy baj nem lehet, ellenben a napi folyadékszükséglet rengeteg tényezőtől függ, ezért nem is lehet egy univerzális számmal meghatározni. A legelterjedtebb számítás azonban a segítségünkre lehet. A testsúlyod (kilogrammban) szorozd meg 40-vel, ha 30 évnél fiatalabb vagy, 35-tel ha 30 és 55 év közötti vagy, és 30-cal ha elmúltál 55 éves. Az így kapott számot oszd el 96-tal, és megkapod a napi folyadékszükségletet deciliterben, de ezt még befolyásolhatja számos tényező. Például a napi fizikai aktivitás, amely miatt további deciliterekkel kell növelni az elfogyasztott víz mennyiséget.

Tehát a víz mint alapvető napi hidratáló folyadék, az energiaitalnak is az egyik fő összetevője, még akkor is, ha az energiaitalnak nem a hidratálás a fő feladata!

Ahogy egy szuper sportkocsinak az a rendeltetése, hogy száguldjunk vele, egy valódi energiaitalnak az, hogy megfelelő energiát és éberséget adjon – sok vitamin kíséretében.

A napi energiaital-fogyasztással kapcsolatban pedig a világ eddigi legnagyobb kutatása, amelyet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 66 531 emberen végzett el, tekinthető a leghitelesebb szakmai véleménynek – amely szerint a napi 400 mg-ot nem meghaladó koffeinfogyasztás nem támaszt aggályt egy egészséges felnőtt számára.

Egyszerűsítve: egy egészséges felnőtt ember biztonsággal megihat naponta például öt doboz energiaitalt.

Egészségünkre!

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom