Életmód

A cickafark-hadművelet

Szuper gyógynövény, amely bárhol megterem

A cickafark igazi nagyágyú a gyógynövények között, hiszen a migréntől kezdve egészen a különféle vérzésekig, a gyulladásoktól az aranyérig, számtalan területen óvja és gyógyítja szervezetünket. Mivel csökkenti a menstruációs vérzést és a görcsöket, a „nők doktorának” is szokták nevezni.

A cickafark-hadművelet
Fotó: MH

A cickafarkból készült tea kiváló gyomorgörcsök, migrén, máj- és epebetegségek esetén, de fordulhatunk hozzá különféle húgyúti fertőzések és menstruációs zavarok esetén is. Emellett kiváló gyulladáscsökkentő. Fogínygyulladás esetén is kiváló, de felgyorsítja a sebgyógyulást is. Használhatjuk hasi fájdalmak és puffadás esetén, és kiváló az emésztés javítására is. Légzőszervi panaszok kezelésére is beválik, virágaiban lévő hatóanyagai pedig sokat segítenek, ha támad az ekcéma, vagy ha éppen feladni készülünk a küzdelmet a szénanáthával szemben.

Vértisztító hatása is van, és fokozza a vérképződést. Csökkenti a vérnyomást, és gyomorerősítő hatása is kiváló. Azonban szigorúan be kell tartani a napi ajánlott mennyiséget, mert a túlságosan nagy adagban történő fogyasztás épp ellenkező hatást tud kiváltani.

Az Agroinform.hu így ajánlja a teakészítést belőle: forrázzuk le a cickafarkot forró vízzel, majd 5–10 perc áztatás után, kevés mézzel ízesítve fogyasszuk. De nemcsak teaként fogyaszthatjuk, akár ülőfürdőt is készíthetünk belőle. Ehhez 100 gramm cickafarkot forrázzunk le 2 liter vízzel, és keverjük össze, majd hagyjuk állni 20 percig. Ezután szűrjük le, és adjuk hozzá a fürdővízhez, amely ne legyen több, mint 20 liter, hogy igazán hatásos legyen.

Kapcsolódó írásaink

Az illatok múzeuma

ĀA pannonhalmi kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést, a megnyitón Gulyás Gergely is részt vett