Életmód

Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit

A mentes is lehet finom

A Hunorganic Kft. és az Aranycipó Kft. termékei nyerték az első helyet a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyén, amelyet a Magyarok Kenyere Programhoz kapcsolódva szerveztek meg – közölte a Magyarok Kenyere Program hétfőn az MTI-vel.

Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá évről évre
Fotó: Pixabay

A 2022 Gluténmentes Kenyere versenyben az első helyezést a Hunorganic Kft. cöli cirok cipó terméke szerezte meg. A 2022 Gluténmentes Péksüteménye versenyt pedig az Aranycipó Kft. nyerte mákoskalács-szeletekkel. Innovációs különdíjat is kiosztottak, amelyet a Hunorganic Kft. vehetett át universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal elnevezésű termékéért.

A közleményben kiemelték, hogy az emberek körülbelül két százaléka gluténérzékeny, és ez a betegség csak élethosszig tartó diétával tartható karban. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat jelentősen bővült.

Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, amely bemutatkozási lehetőséget biztosít a gyártóknak, emellett a fogyasztók számára jelzi, hogy a kínálatban megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket.
A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ez idáig több mint egy tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere Program számára, amelyet liszt, kenyér és pékáru formájában juttatnak el az év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.

A közlemény szerint a verseny szervezésében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. is részt vett.

Kapcsolódó írásaink