Életmód
Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit
A mentes is lehet finom
A 2022 Gluténmentes Kenyere versenyben az első helyezést a Hunorganic Kft. cöli cirok cipó terméke szerezte meg. A 2022 Gluténmentes Péksüteménye versenyt pedig az Aranycipó Kft. nyerte mákoskalács-szeletekkel. Innovációs különdíjat is kiosztottak, amelyet a Hunorganic Kft. vehetett át universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal elnevezésű termékéért.
A közleményben kiemelték, hogy az emberek körülbelül két százaléka gluténérzékeny, és ez a betegség csak élethosszig tartó diétával tartható karban. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat jelentősen bővült.
Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, amely bemutatkozási lehetőséget biztosít a gyártóknak, emellett a fogyasztók számára jelzi, hogy a kínálatban megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket.
A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ez idáig több mint egy tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere Program számára, amelyet liszt, kenyér és pékáru formájában juttatnak el az év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.
A közlemény szerint a verseny szervezésében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. is részt vett.