Életmód

Így győzze le a nyaralás utáni munkahelyi depressziót

Elkerülhetetlenül közeleg a nyár vége, a vakáció és az önfeledt szórakozás ideje lassan leáldozik. Egyre többen térnek vissza a dolgos hétköznapokba, vagyis a munkahelyükre, ami nyomot hagy a lelki állapotukon, hangulatukon is. Néhány jó tanács és saját munkahelyi személyiségünk megismerése azonban könnyebbé teheti a visszarázódást, a bennünk rejlő motiváció újra felfedezését – dolgozzunk bárhol is, irodában, gyárban vagy éppen egy üzletben. Egy új személyiségteszt most ebben is segítséget nyújt.

Üveges szemmel eltöltött munkaidő, a fontos döntések elhalasztása, egyik feladatról a másikra ugrálás, unalom és nyugtalanság váltakozása, notórius rosszkedv – milliók élik át a nyári vakáció után visszatérve a munkahelyükre. A nyaralás utáni depresszió egy, a pszichológia által valóban ismert állapot. Angolul post-vacation blues-nak, vagyis a vakációt követő levert hangulatnak nevezik.

A szabadság, a tenger- és tópart, a jókedvű kirándulások és a nagy vacsorák utáni levertség tünetei között szerepel az alvászavar, koncentrációs problémák, feledékenység, ami általában rövidebb idő alatt rendeződik. A másik oldalon ugyanakkor az év közben legalább három hetet szabadságon töltők várható élettartama a statisztikák szerint emelkedik. Tehát a visszatérés negatív érzései ellenére érdemes a pihenésre is koncentrálni.

És hogy mit tehetünk ellene? Érdemes (újra) megtalálni, hogy mi motivál minket a munkában, illetve, hogy mi fontos számunkra, milyenek is vagyunk valójában.

A kialakuló és legyőzendő stressz ugyanis csak részben állhat összefüggésben a hormonokkal, saját gondolkodásunk is befolyásolhatja az érzéseinket. Ilyenkor jellemzően a vakáció napjaihoz, eseményeihez, élményeihez hasonlítjuk a szürke hétköznapokat, ami egy komoly kontraszthatást idéz elő. A „nyaralós énünk” által megélt pillanatokat ezért még a reálisnál is sokkal érdekesebbnek tartjuk. A munkába visszatérve pedig már meg is mutatkoznak rajtunk a vakáció utáni levertség tünetei: a szomorúság, a fáradság, a szorongás, de akár a motiválatlanság is.

Egy új, szakértők által összeállított személyiségteszt kitöltésével hamar megismerkedhetünk munkahelyi énünkkel, ami abban is segítséget nyújt, hogy megtudjuk, újabb kihívások, elismerések vagy éppen a szeretetteljes légkör szükséges-e ahhoz, hogy a hétköznapokban megtaláljuk a munka örömét, vagyis újra a helyünket a nyár utáni időszakban.

A teszt itt érhető el.

Töltse ki most, és vészelje át a posztvakációs időszakot könnyebben.

Újra együtt a jóbarátok – az irodában is. Chandler, Joey, esetleg Rachel lenne a munkahelyén?

Képzeljük el, hogy a szeptemberi irodai visszatérést követően a kilencvenes évek legsikeresebb sitcomjának szereplőivel találjuk szembe magunkat megszokott munkahelyünkön. A fénymásolónál álló Phoebe-t éppen kikerüli a kávét szorongató Joey, majd a meetingen Ross és Rachel közé sikerül leülni, amikor Chandler egy vicces megjegyzéssel oldja a leadási határidő okozta stresszt. Most ismét előtérbe kerül, hogy milyen is a munkahelyi személyiségünk. Egy kivételes, kutatók által összeállított személyiségteszt apropóján a Jóbarátok szereplőin mutatják be a munkahelyi személyiségtípusokat. Milyen vagy, amikor dolgozol?

A felfedező

A sorozat igazi felfedezője Rachel, aki nemcsak a biztos anyagi háttered adó családját hagyta el, de nulláról indulva, pincérnőként, majd a divatszakmában egyre magasabbra törve valósította meg önmagát és álmait. Igazi felfedezőként az érzéseit követte, tágította komfortzónáját, a saját útját járta. Vajon hasonlítasz rá?

A különc

Phoebe az igazi különc, és szereti, ha ezt elismerik. Az érzéseire hallgat mindig, teljesen biztos a saját ízlésében, elég csak egyéni öltözködési és zenei stílusára gondolni. A rá jellemző dolgok igazi mestere, legyen az a gitározás, csokis süti sütés vagy masszázs. Szereti, ha elismerik, hogy különleges. Magadra ismertél?

A rendszerező

Ki más lehetne rendszerző, mint Monica, aki mindent előre eltervez, lételeme a rend és a rendszer. A nagyság szerinti sorrendbe rakott plüssállatoktól, a bútorok pontos helyének meghatározásán át a törölközők szisztematikus kezeléséig sok területen kiütközik ez személyiségében. Belépnél a Mónikások csapatába?

A csupaszív

Joey igazi társas lény, nemcsak a hölgyekért rajong, de a gasztronómia sem áll távol tőle. Legfontosabbak számára azonban a barátai, és a család, habár az ételét nem szívesen osztja meg másokkal. A többiek imádják, amikor pedig egyedül bérel lakást, nagyon hamar rájön, hogy a magányt nem neki találták ki. A tükörben te Joey-t látod?

Az újító

Pontosan senki sem tudja, mivel foglalkozott Chandler, azonban ő volt az, aki mert újítani, szembenézett félelmeivel, és egy teljesen más iparágban folytatta karrierjét. Hitt abban, hogy mindenki kiteljesedhet, ha szembenéz félelmeivel – és ez nemcsak a munkájára, hanem a magánéleti elköteleződésre, illetve a gyermekvállalásra is igaz volt nála. Mit gondolsz, lehet a személyiségtársad Chandler?

A csapatjátékos

Ross akkor sem csügged, ha elsőre nem sikerül valami, újrakezdi, mindig tanul a hibáiból, például úgy, hogy ne mondjon rossz nevet az oltárnál, vagy a barnító kezelésen ne csak a hátát színezze be, akár hatszor is. Ő igazi csapatjátékos, emberek (illetve a dinók) társaságában, és persze házasságban érzi jól magát, hiszen tudja, együtt egyszerűen minden csak jobb lehet.

Kapcsolódó írásaink