Életmód

Ezeket ne posztoljuk még az ünnepek alatt se

A gyerekeket külön törvény védi

Karácsonykor mindenki lelkesebben posztolt a közösségi médiában, mint általában év közben. Van aki már hetekkel az ünnep előtt posztolta a karácsonyfájuk képét, közben sorra érkeznek a képek arról, hogy ki mit sütött, és hamarosan megjelennek azok a posztok, amelyek arról szólnak, hogy ki mit kapott az ünnep alkalmából. De hol van ennek a határa? Foglalkozzunk-e azzal, hogy ne menjünk mások idegeire, illetve, hogy ne kerüljünk olyan kellemetlen szituációba, amit később megbánunk?

Ezeket ne posztoljuk még az ünnepek alatt se
Nem tartozik minden meghitt pillanat a világhálóra
Fotó: Pixabay

Az alábbi szituációkat próbálja meg mindenképpen elkerülni.

Nem tetszett az ajándék? Tartsa magában!

Mindenkivel előfordult már, hogy nem olyan ajándékot kapott, amit szeretett volna. Reméljük, hogy a partnerünk meglep valami újjal, és nem a szokásos parfümöt rakja a fa alá, vagy éppen azért vagyunk bosszúsak, hogy a rokonoktól megkaptuk a tizedik kötött pulcsit vagy zoknit. Ilyen esetben, még ha viccesnek is tűnik egy posztban kiteregetni, hogy mennyire nem tetszik és milyen szerencsétlenek vagyunk, ez mégsem a legjobb ötlet. Helyette ilyenkor inkább az jusson eszünkbe, hogy mennyire szeretjük azt, akitől kaptuk!

A szeretet fontosabb, mint az ajándék
A szeretet fontosabb, mint az ajándék
Fotó: Pixabay

Gondoljunk bele: fordított esetben nekünk sem esne túl jól, ha az általunk adott ajándékokat cikiznék nyilvánosan. Család- és párkapcsolati terapeuták szerint feleslegesek ezek a negatív megjegyzések, mert csak ártunk vele, de hasznuk igazából nincs. 

Ne is dicsekedjen az ajándékokkal!

Gyerekeknél még természetes, hogy ha valami valami olyasmit kapnak, amire nagyon vágytak, vagy az valami nagyon menő dolog, akkor szeretnek eldicsekedni vele. Felnőttként viszont a drága meglepetésekről posztolni hencegésnek tűnhet, és gondoljunk ilyenkor azokra is, akik nincsenek olyan helyzetben, hogy értékes ajándékokat - vagy egyáltalán bármit - kapjanak. Persze nem azt mondjuk, hogy rosszul kell éreznünk magunkat az ajándékok miatt, csak legyünk hálásak és élvezzük azt, amink van, de legyünk érzékenyek másokra is, akik nem olyan szerencsések, hogy ezeket átéljék, megkapják.

Ne szekálja a családtagjait nyilvánosan!

A karácsonyi időszakban rengeteg elintéznivaló szakad mindenki nyakába, és sokkal stresszesebbek vagyunk, így lehet, hogy hamarabb felkapjuk a vizet, ha a családtagjainknak nem sikerül maradéktalanul teljesíteni a feladatot, amit elvállaltak vagy rájuk bíztunk. És igen, van, aki megosztja az idegbaját másokkal is, és külön posztot szentel annak, hogy a párja, gyereke még ezt sem tudta rendesen megcsinálni. Szakértők szerint mielőtt elkezdenénk indulatból kiposztolni a közösségi oldalainkra ezeket a kiborulásokat, vegyünk egy mély levegőt, és inkább ne tegyük meg. 

Nem szeretné, hogy a főnöke így lássa? Ne ossza meg!

Csak az ismerőseink tudják megnézni a bejegyzéseinket? Ne gondoljuk, hogy ettől még minden egy zárt körön belül marad! Még így is kellemetlenségünk származhat a felelőtlen posztolásból. Nem csak karácsonykor, de az év bármelyik időszakában okosabban tesszük, hogy ha óvatosan töltünk fel információkat, képeket magunkról, de ha az ismerőseink között vannak a főnökeink, kollégáink még jobban oda kell erre figyelnünk. Nem árt ha kicsit tudatosan cenzúrázzuk magunkat, hogy ne kerüljenek fel képek vagy videók amelyek esetleg kompromittálhatnak bennünket. A gond sokszor abból adódik, hogy az internetet és a közösségi felületeket már olyan kényelmesen kezeljük, hogy gyakran elfelejtjük, hogy az egész világ láthatja a dolgainkat, pedig ami egyszer az internetre felkerül, az örökre ott is marad.

Tartsunk tiszteletben másokat!

Több különböző ünnep zajlik az évnek ebben a szakaszában a világ összes részén, így nem árt, ha figyelünk arra, hogy melyik ismerősünknek mit kívánunk. Ez fordítva is: akik annyira nem ismernek minket, hogy tudják, milyen a vallási meggyőződésünk, vagy éppen mit ünneplünk ilyenkor, akkor ha rosszul is kívánnak ünnepeket ne, sértődjünk meg rá, hiszen biztosan csak jókívánságát szerette volna kifejezni. Emellett persze azt is meg kell említeni, hogy ne posztoljunk olyan tartalmakat, amik más vallást sértenek.

Kérdés nélkül ne jelöljön be másokat!

Már megszoktuk, hogy magunkról és életünk pillanatairól úgy posztolunk, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Saját szívünk joga eldönteni, hogy milyen képeket osztunk meg magunkról, de ha már más is rajta van a fotón, akkor azért figyelnünk kell pár dologra. Először is nem mindenki szereti, ha képeket lát vissza magáról a közösségi oldalakon, főleg ha nem éppen előnyösek. Ezért mindig kérjünk engedélyt, mielőtt fellőjük a fényképet a világhálóra. Ebben az ünnepi időszakban azért kell erre a problémára nagyobb hangsúlyt fektetni, mivel ilyenkor ha vendégségbe megyünk rokonokhoz vagy találkozunk például régi gyerekkori barátokkal, akikkel már nincsen mindennapi kapcsolatunk, így azonkívül, hogy nem tudjuk részletesen az életét, azt sem tudhatjuk miként állhat ehhez a témához.

De mi a helyzet a gyerekekkel?

A hazai jogszabályok értelmében a szülő az, aki a gyermekkel kapcsolatos dolgokban dönt, így arról is, hogy megosztja-e a közösségi oldalon a gyermeke képmását, és ha igen, kikkel.

Ha nem a saját gyermekünkről posztolunk, a szülő engedélyét kell kérni
Ha nem a saját gyermekünkről posztolunk, a szülő engedélyét kell kérni
Fotó: Pixabay

Ausztriában már volt példa arra, hogy 18. életévének betöltésekor egy lány beperelte szüleit, mivel azok – a lány többszöri kérése ellenére – nem távolították el a róla készült fotókat a közösségi oldalukról, sőt, újabbakat is megosztottak. A szülőnek joga van ahhoz, hogy szabadon kifejezhesse véleményét, szülői identitását, ugyanakkor kötelezettsége is, hogy gyermekét megóvja mind az offline, mind az online világ veszélyeitől, és ne sértse meg a magánszférához való jogát. A gyermek digitális lábnyomáért tehát a szülő felelős, aki viszont jellemzően nem gondol bele egy-egy nagy lendülettel és alapvetően jóindulattal megosztott kép jövőjébe és az esetleges veszélyekbe, negatív következményekbe. 

Kapcsolódó írásaink