Életmód

Nem csillapodott a kanyarójárvány Európában

Csak a védőoltás nyújthat biztos védelmet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már az év első felében figyelmeztetést adott ki a kanyaró miatt, ugyanis Európa-szerte addigra már több tízezren fertőződtek meg a betegséggel. A térségben leginkább Ukrajnát sújtja a járvány, több, mint 57 ezer megbetegedéssel.

Nem csillapodott a kanyarójárvány Európában
A világ egyik legfertőzőbb betegsége általában a gyerekeket támadja meg
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A nyilvántartott eseteket 42 európai országban regisztrálták, melyek közül tucatnyi végződött halállal. Bár a legtöbb eset Ukrajnában történt, de Albániában és Romániában is kanyarójárvány alakult ki. Világszerte 140 ezer embert ölt meg tavaly a kanyaró, főként kisgyermekeket.

Ezzel kapcsolatban a WHO felhívta a figyelmet a járvány továbbterjedésének veszélyére. Amely most, hogy az ünnepek alatt rengetegen utaznak a határokon túlra, újra különösen aktuálissá válik.

A szervezet közleményben hangsúlyozta: "Amennyiben a járványkitörésekre adott válasz nem időben történik és nem átfogó, akkor a vírus megtalálja az útját újabb veszélyeztetett alanyok felé, és akár más országokba is átterjedhet a térségben és azon kívül egyaránt". A szervezet hozzátette: éppen ezért fontos, hogy az egészségügyi hatóságok minden lehetőséget kihasználjanak a veszélyeztetett gyerekek, serdülők és felnőttek beoltására.

Kik a leginkább veszélyeztettek?

A be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők tartoznak a különösen veszélyeztettek csoportjába. A kanyaró egy olyan erősen fertőző betegség, amely köhögés, orrfúvás, közeli személyes érintkezés, illetve a fertőzött orr- és torokváladékával való érintkezés útján terjed. Akár vakságot, süketséget vagy agykárosodást is okozhat, két adag védőoltás azonban megelőzheti a betegséget. Ennek ellenére - részben a be nem oltott emberek miatt - a betegség jelenleg világszerte terjedőben van. Kanyarójárvány alakult ki egyebek mellett az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek és Thaiföld egyes részein is.

Európában az idén a nyilvántartott kanyarós megbetegedések többsége Ukrajnában fordult elő. A WHO azt is kiemelte: a kanyaró vírusa ellen nincs semmilyen speciális kezelési lehetőség, a védőoltás az egyetlen esély a betegség megelőzésére. Az esetek többsége a nem beoltott, illetve alacsony oltottsági szintű embereket érint. Az Egészségügyi Világszervezet felszólította az érintett térség nemzeti egészségügyi hatóságait, hogy biztosítsák a védőoltások elérhetőségét a társadalom minden csoportja számára.

A WHO azt is kiemelte, hogy az oltásban részt vevők arányának emelése megnöveli a lakosság védelmét is. A kanyaró megelőzhető lenne a kétszeri oltással. Ugyanakkor világszerte az embereknek csak 85 százaléka kapja meg az első adagot, míg a másodikat már alig 67 százalék. A WHO szerint a járványok elkerüléséhez legalább 95 százalékos globális lefedettségre volna szükség.

A magyar lakosság is veszélyeztetett

A hazai kanyaró elleni, 1969 és 1992 közötti oltási program mindhárom hibája - problémás oltóanyag, túl korán adott oltás, csak egyetlen dózis adása - érinti az 1969 és 1978 között oltottakat. Ez nagyjából azokat jelenti akik a '60-as évek közepe és a '70-es évek közepe között születtek, az ő jelenlegi védettségük nagyon kérdéses, bár biztos, hogy még így is jobb, mintha nem kaptak volna oltást. Az 1978 után oltottak már jó időpontban kapták az oltást, és az oltóanyag is megfelelőbb volt. Igazából nem is maga az oltóanyag volt a problémás, az kifejezetten immunogén volt, hanem a tárolása és kezelése, különösen a falvak, tanyák esetében. De ez a generáció továbbra is csak egyetlen dózis kapott, egészen 1989-ig. Védettségük emiatt valószínűleg elmarad a jó oltási programon átesettekétől, de itt is igaz, hogy ez nem azt jelenti, hogy olyan, mintha nem kaptak volna semmit: ha el is kapják a betegséget, enyhébb lefolyásra számíthatnak, mintha nem kaptak volna oltást.

Tünetek és kezelések

A kanyaró Magyarországon is egyike volt a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegségeinek. Amióta minden egyes gyermek számára kötelező a védőoltás, ez a betegség is szinte teljesen eltűnt a magyar családok életéből. Hasonlóan a fejlett országokhoz, ahol a védőoltás elterjedt, kanyarós esetekkel csak elszórtan lehet találkozni.

A betegség okozója egy vírus, mely a külvilág hatásaira érzékeny, 1-1,5 nap alatt szobahőmérsékleten is elveszti fertőzőképességét. Elsősorban közvetlen cseppfertőzéssel terjed, de zárt légtérben a légáram a kórokozókat tartalmazó nyálcseppecskéket, porszemeket tovasodorja, így nem csupán a beteg közvetlen környezetében lévők, hanem a távolabb tartózkodó fogékonyak is megfertőződhetnek.

A vírus a légutakon, esetleg a szem kötőhártyáján keresztül kerül a szervezetbe, majd a hámsejtekben és a környező nyirokcsomókban szaporodik. Több fázisban egyre nagyobb mennyiségű kanyaróvírus kerül a véráramba, a kórokozók elárasztják az egész szervezetet. Bonyolult gyulladásos- és immunfolyamatok következtében olyan biokémiailag aktív anyagok szabadulnak fel, amelyek a később részletesen leírt általános és légúti tünetek kiváltásában, és a kiütések kialakulásában játszanak szerepet

Klasszikus formájában a kanyaró egy 9-11 napos lappangási időszakkal kezdődik. Ennek második felében bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás, hasmenés jelentkezik. Az ezt követő 4-5 napban a hurutos tünetek erőteljesebbé válnak, a torok, a garat vérbővé válik, ezért láthatóan piros színű. Magas láz kíséretében köhögés, rekedtség, erős orrfolyás, kötőhártya-gyulladás is szinte mindig jelentkezik. Gyanús lehet, ha a beteg kerüli a fényt, közérzete igen rossz, nagy beteg benyomását kelti. Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén úgynevezett nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán a bizonyos Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás.

Fotó: mhA bőrkiütés általában a második hét végén jelenik meg. A fül mögött és a halántékon kezdődik, majd rövidesen az arcon is láthatóvá válnak a lencsényi, gombostűfejnyi, vörös árnyalatú bőrjelenségek, melyek a duzzadt bőrből kissé kiemelkednek. Lefelé terjedve ellepik az egész testet 2-3 nap alatt. A kiütések helyenként összefolynak, de ép bőrszigeteket is hagynak. A bőrelváltozás nem viszket, ujjnyomásra eltűnik. Barnás árnyalatú lesz 4-5 napos fennállás után, majd eltűnik. Ezt követően néhány hétig még maradhat a barnás pigmentáció, mely korpázó hámlással szűnik meg. Ám szerencsére a kanyaró nem okoz maradandó hegképződést. A láz a kiütéses szakaszban végig magas marad, és általában az elhalványodással együtt hirtelen szűnik meg.

Szövődmények és esélyek

A kanyaró lefolyása természetesen eltérhet az eddig leírt klasszikus menettől: megjelenése, a kiütések típusa, az egész betegség súlyossága szerint többféle formát is elkülönít az orvostudomány. Az egész enyhe kanyaró járványos időben főleg a részlegesen védetteken észlelhető, míg a súlyos, rosszindulatú forma, mely gyakran halálos kimenetelű lehet, leginkább a fejletlen egészségüggyel rendelkező országokban üti fel a fejét.

Maga a kanyaróvírus okozza a szövődmények egy részét. Ezek közé tartozik az agyvelőgyulladás, mely a betegség legsúlyosabb következménye lehet, valamint az egyéb, ritkán megjelenő idegrendszeri kórképek. Baktériumok által okozott szövődményként észlelhetők légúti kórképek is: gége-, légcső-, tüdőgyulladás, hörghurut, valamint egyéb bakteriális fertőzések: középfül-, melléküreg-gyulladás, gyomor-bélhurut, szájgyulladás, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás.

Régi, de ma is érvényes tapasztalat szerint átlagosan 500 kanyarós betegből egyet elveszítünk. A komplikációkkal járó esetek közül pedig az idegrendszert is érintők egy része sajnos csak maradandó károsodással gyógyulhat.

Kapcsolódó írásaink