Életmód

Óvakodjunk a stressztől, mert ilyenkor kikapcsol az immunrendszerünk

Ha stresszesek, idegesek vagyunk, nemcsak a közérzetünk rossz, de folyamatos veszélynek vagyunk kitéve, mert az immunrendszerünk nem működik, így a szívünk, gyomrunk is könnyebben megbetegedhet.

Óvakodjunk a stressztől, mert ilyenkor kikapcsol az immunrendszerünk
Erős stresszoldó a napsütés, sétáljunk, vagy pihenjünk sokat a friss levegőn
Fotó: AFP

A stressz állapotát életmentésre használná szervezetünk, de manapság komoly veszély nélkül is kerülünk feszült állapotba. A düh, harag, félelem, vagy aggodalom hatására szervezetünk működése teljesen átalakul, amire általában oda sem figyelünk. Sokan csak az utóhatását érzik, ami nagy levertséggel jár. Ennek az az oka, hogy szervezetünket erősen megterheltük, melynek hatására leállt az emésztésünk, megfeszültek az izmaink, nem áramlik vér a májba és a vesékbe. 

Ha ez az állapot fokozódik, azaz nagyon feldühítettük magunkat valamin, leáll a tudatos agyműködés, ami annyit jelent, hogy ösztöneink szerint, jószerével vakon cselekszünk. Ilyenkor kikapcsol az immunrendszerünk, ami számtalan veszélyt hordoz magában.

A nyugtalanság, viták megviselik szervezetünket, ilyenkor fáradtabbaknak is érezzük magunkat
A nyugtalanság, viták megviselik szervezetünket, ilyenkor fáradtabbaknak is érezzük magunkat
Forrás: AFP

Sok mindent csak a vészhelyzet elmúlásával észlelünk, ilyenkor erős fáradtság lesz úrrá rajtunk. Ez azért van, mert a stressz különböző bonyolult folyamatok beindulását eredményezi. Szervezetünk ilyenkor gyulladásos állapotba kerül, idegrendszerünk pedig gyulladáscsökkentő hormonokkal próbálja rendbe hozni a stresszhormonok romboló hatását.

Mivel tényleges gyulladás nincs, a gyulladáscsökkentő hormonok nem tudják elvégezni eredeti feladatukat, így feleslegesen keringenek bennünk. Fennmarad a gyulladásos állapot is, ami hosszútávon súlyos következményekkel járhat: cukorbetegség, rák, szív- és érrendszeri betegségek vagy asztma kialakulásához is vezethet. Egyes kutatók szerint a betegségek többsége a stresszre vezethető vissza. Ezen a helyzeten kell változtatni és így a legtöbb betegség elkerülhető.

A német pszichológus, Joachim Bauer A testünk nem felejt című művében azt írja, a stressz nemcsak idegrendszerünk finom struktúráiban idézhet elő változásokat, hanem a génjeink működését is szabályozza. Könyvében azt fejtegeti, hogy szervezetünk védekezőképessége szempontjából fontos szerepük van a gyermekkori rossz élményeknek. Mivel a stressz befolyásolja az agy fejlődését is, a gyerekkorban átélt rossz élmények lenyomatként raktározódhatnak el az agyban, ami később lelki vagy pszichés problémák előidézője lehet. Nézete szerint a lelki eredetű problémák nagy eséllyel alakulhatnak át később betegségekké.

Pedig a stressz alapvetően hasznos, arra hivatott, hogy el tudjunk menekülni, vagy meg tudjunk küzdeni egy veszélyes helyzettel. Van pozitív és negatív fajtája is. Előbbi előrevisz, tettekre sarkall, kreatív, vagy alkotó energiákat is felszabadíthat bennünk. Utóbbi van rossz hatással az egészségünkre, mivel kihat az idegrendszerünkre, mely hatást gyakorol immunrendszerünkre.

Ezekre a tünetekre kell figyelni és ha már észleltük őket, meg kell kezdeni a harcot a stressz ellen.

testi tünetek:

fejfájás, gyomorfájás, indokolatlan fáradtság, álmatlanság, magas vérnyomás, mellkasi nyomás, merev nyak, hát, vállfájdalmak

lelki tünetek:

ingerlékenység, indulatosság, félelem, szorongás, lehangoltság, gyakori érzelemingadozás, szétszórtság, memóriazavar, negatív gondolatok

megoldás:

kesergés, és önsajnálat helyett keressük a problémánk megoldását, kerüljük a stresszt okozó híreket, vagy az olyan embereket, akik ránk zúdítják saját problémáikat. Segíthet hazafelé egy séta a napsütésben, szakítsunk időt magunkra, ne hanyagoljuk el kedvteléseinket

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom