Egészség
Ezért nem hat a D-vitamin
Ezt a 3 hibát szinte mindenki elköveti!

A téli hónapokban sokan szedjük a D-vitamint, mégis küzdünk D-vitamin hiánnyal. Mi a probléma? Sokan nem tudják, hogy nem mindegy, hogyan és mikor vesszük be a vitamint. Van egy egyszerű trükk, amivel sokkal hatékonyabb lehet a pótlás – és a legtöbben pont ezt csinálják rosszul.
Miért van D-vitamin hiányunk télen?
Télen szinte elkerülhetetlen a D-vitamin hiány kialakulása, ha nem figyelünk a pótlásra. A legfontosabb forrása a napfény – az UV-sugárzás hatására termelődik a bőrünkben. Csakhogy télen sokkal kevesebb fény éri a szervezetünket, és tavaszra a magyarok nagy részénél kialakul valamilyen szintű D-vitamin hiány. Ezért fontos ilyenkor a D-vitamin szedése.
Miben van D-vitamin?
Néhány élelmiszer természetesen tartalmaz D-vitamint, ami segíthet megelőzni a D-vitamin hiányt. A zsírosabb halak, mint a lazac, makréla vagy hering, kiváló források. A máj, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek is tartalmaznak belőle, bár kevesebbet. Sok országban a tejet és a gabonapelyheket dúsítják D-vitaminnal. Sajnos csak étkezéssel nem tudjuk bevinni a napi ajánlott mennyiséget, ezért a D-vitamin fogyasztása étrend-kiegészítők formájában szükséges.
A D-vitamin hatása a szervezetre
A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészségünkhöz, és a D-vitamin hiány komoly problémákat okozhat. Kell az immunrendszernek, hogy védekezni tudjon a fertőzések ellen. Fontos szerepe van a csontképzésben, mert segíti a kalcium felszívódását. Szabályozza a gyulladásos folyamatokat, támogatja a cukorháztartást, és az izmoknak is szükségük van rá. Ha D-vitamin hiány alakul ki, gyengül az immunrendszerünk, csontritkulás alakulhat ki, gyengék lesznek az izmaink, fáradtak vagyunk, és akár depressziós tüneteink is lehetnek.
D-vitamin adagolása: mennyit szedjünk télen?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint felnőtteknek legalább napi 600 nemzetközi egység (NE) D-vitamint kellene szedni télen. A hazai szakértők szerint viszont a napi 2000 NE sem túlzás – ennyi kell ahhoz, hogy normál szinten tartsuk a D-vitamin-szintünket, és elkerüljük a D-vitamin hiányt. Érdemes tehát a D-vitamin fogyasztását étrend-kiegészítővel biztosítani.
A legnagyobb hiba a D-vitamin fogyasztása során!
Itt jön a lényeg! A D-vitamin zsírban oldódik – ez a kulcs! Tehát a D-vitamin felszívódásához szükséges a zsír. Ha üres gyomorra szedjük, a szervezetünk nem tudja rendesen felszívni és fennmarad a D-vitamin hiány. Ezért mindig étkezés után vegyük be! A legjobb reggeli után, mert akkor általában eszünk valami zsírosat is – avokádót, diót, olívaolajat. Ráadásul reggel könnyebben rutinná is válhat a D-vitamin fogyasztása, nem felejtjük el.
Vigyázzunk, ne adagoljuk túl!
Bár a D-vitamin hiány a gyakoribb probléma, túlzásba sem szabad esni. Fontos betartani az ajánlott mennyiséget, a felső határ napi 4000 NE. Tartósan ezt a határt nem szabad túllépni, ellenkező esetben túl sok kalcium képződik a szervezetünkben, amitől rosszul lehetünk, gyengének érezhetjük magunkat, súlyosabb esetben pedig vesekő vagy idegrendszeri problémák is kialakulhatnak.
Figyeljünk a gyógyszerekre!
A D-vitamin néha nem fér össze bizonyos gyógyszerekkel. Ilyenek például a koleszterincsökkentő sztatinok, a gyulladáscsökkentő szteroidok vagy egyes vízhajtók. Ha rendszeresen szedünk gyógyszert, mindenképp beszéljünk az orvosunkkal, mielőtt D-vitamint kezdünk szedni. Így elkerülhetjük a kellemetlen mellékhatásokat és a D-vitamin hiány hatékony kezelését is biztosíthatjuk.
Összefoglalva: a D-vitamin fogyasztása nem bonyolult, de van néhány alapszabály a D-vitamin hiány elkerüléséhez. Szedjük étkezés után, lehetőleg reggel, tartsuk be az ajánlott mennyiséget, és ha gyógyszert szedünk, beszéljünk előtte az orvosunkkal. Így biztosíthatjuk, hogy a szervezetünk tényleg megkapja a D-vitamint, amire szüksége van télen - számolt be róla a Mindmegette.
