Belföld
A gyerekek egészségesebb környezetben nőnek fel
Fejlődik a közétkeztetés

Sipos Imre kiemelte: óriási munka és feladat volt a tíz évvel ezelőtt bevezetett közétkeztetést szabályozó táplálkozás-egészségügyi rendelet kidolgozása, és mindenkinek köszönet jár, aki a közétkeztetés lebonyolításában részt vesz, hiszen az iskolai menza szerves része az iskolai életnek.
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: 1,5-2 millió ember étkezik a közétkeztetésben, és az iskoláknak nagy a felelőssége abban, hogy a gyerek mit lát a tányérján és mit eszik a menzán.
Élelmiszerpazarlás szempontjából sem mindegy, hogy milyenek a menzák, amelyeknek rengeteg kihívással kell szembenézniük, hiszen sok az újdonság és a „mentes” élelmiszerekre, ételekre is oda kell figyelni – jegyezte meg.
Úgy vélte, mindig van mit javítani, csiszolni, de a közétkeztetésben résztvevők együttműködésének köszönhetően ez a jövőben sikerülni fog.
Surján Orsolya országos tisztifőorvos azt mondta, nem elég az éhséget csillapítani, minőségi ételeket kell enni, és ebben közös a szülő és az iskola feladata.
A közétkeztetés és a népegészségügy olyan területek, ahol egy szervezet nem tudja egyedül megoldani a felmerülő problémákat, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azonban egyfajta ernyőszervezetként igyekszik megteremteni az összeköttetést a közétkeztetés és a táplálék-egészségügy területén működő szereplők között – mondta.
A tíz éve életbe lépett rendelet egy keretszabályozás, de az, hogy finom étel kerüljön a közétkeztetésben résztvevők asztalára, az már az élelmezésvezetőkön múlik – hangoztatta az országos tisztifőorvos.
Bíró Krisztina, a Belügyminisztérium osztályvezetője Takács Péter egészségügyi államtitkár szavait tolmácsolva felidézte, hogy a 2010 és 2014 közötti ciklus népegészségügyi szempontból kiemelkedően sikeres volt.
Ebben az időszakban számos nagy jelentőségű és sikeres változást vezettek be, így a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, a népegészségügyi termékadót és az iskolákban a mindennapos testnevelést és megalkották a transzzsír-rendeletet – sorolta.
Kitért arra, hogy a közétkeztetési rendelet egy hosszú idő óta fennálló, széles társadalmi igényre adott választ akkor.
Az államtitkár korszakos lépésnek nevezte a rendelet megalkotását és a jogszabály iránymutatás a jövőre nézve is, hiszen mindent el kell követni, hogy egy egészségesen élő, egészségesen táplálkozó társadalom legyen a magyar – hangzott el.
A táplálkozástudomány sokszínűsége – 10 éves a közétkeztetési rendelet című konferencián kiosztották a gyermekétkeztetés, az idősétkeztetés és a kórházi élelmezés kategóriában a legkedveltebb konyhásnéni/konyhásbácsi, a legkedveltebb élelmezésvezető és a legkedveltebb dietetikus elismeréseket.
