Egészség

Az olívaolajnak van egy rejtett tulajdonsága

Egy szörnyű betegséget érint

Egyre több tudományos bizonyíték erősíti meg azt, amit a Földközi-tenger lakói évszázadok óta tudnak: az olívaolaj nemcsak finom étel, hanem erős szövetséges az egészség megőrzésében is.

Az olívaolajnak van egy rejtett tulajdonsága
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ez a természetes zsír, amelyet olívabogyófa préselésével szereznek, gazdag védővegyületekben, amelyek segíthetnek megelőzni a leggyakoribb modern betegségeket.

Számos tanulmány szerint az olívaolaj rendszeres fogyasztása jelentősen alacsonyabb szívbetegség kockázatával jár, amely a világ vezető haláloka van. A mediterrán étrend, amelynek fő összetevője az olívaolaj, bizonyítottan csökkenti a rossz LDL koleszterinszintet és lassítja az aterosklerozis kialakulását. Tanulmányok kimutatták, hogy már napi fél evőkanál olívaolaj akár 14%-kal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Az olívaolaj több mint 200 növényi vegyületben gazdag, amelyek közül erős polifenolos antioxidánsok kiemelkednek. Csökkentik a szervezet gyulladásos folyamatait, amelyek kulcsfontosságú tényezők a krónikus betegségek kialakulásában. Tudományos áttekintések kimutatják, hogy az olívaolaj jelentősen csökkenti a CRP és az IL-6 szintjét, amelyek a gyulladás két legfontosabb jelzője. A reumatoid arthritisrel élők számára az olívaolaj magasabb beviteli enyhébb tüneteket és alacsonyabb gyulladásos jeleket okoz - írja a dnevno.

Pozitív hatás

Az olívaolaj pozitív hatása nem áll meg itt. Egy ebben az ételben gazdag étrend 16%-kal alacsonyabb kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, jobb vércukorszint-szabályozással és csökkent mindenhol járó halálozással. A nagy elemzések további előnyöket tárnak fel: akár 29%-kal alacsonyabb a neurodegeneratív betegségek kockázata, valamint jelentősen alacsonyabb halálozás, amely rákhoz és légzőszervi betegségekhez kapcsolódik.

Táplálkozási szempontból az olívaolaj nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, amely antioxidáns elengedhetetlen a sejtek védelméhez és az immunrendszer normál működéséhez. Ennek ellenére a legtöbb ember nem kap eleget ebből a vitaminból, így az olívaolaj értékes kiegészítő lehet.

A szakértők azt tanácsolják, hogy az olívaolajat használják a mindennapi ételek elkészítéséhez, különösen alacsony és mérsékelt hőmérsékleten, valamint salátákban és öntetekben. Figyelni kell azonban a mennyiségre, mert energiában gazdag ételről van szó.

Kapcsolódó írásaink