Egészség

Termékek, amik csökkentik a vastagbélrák kockázatát

A védő tulajdonságait nem befolyásolja az életkor, a nem, a genetika, a fizikai aktivitás vagy a dohányzás

Karan Rajan brit sebész azonosított olyan megfizethető élelmiszereket, amelyek 17 százalékkal csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

Termékek, amik csökkentik a vastagbélrák kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Russ Rohde

Rajan azzal érvel, hogy a tejtermékek, a chia magvak, a leveles zöldségek és minden más kalciumban gazdag étel rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a vastagbélrák megelőzéséhez. „Mindenki tudja, hogy a kalcium védi a csontokat, de úgy tűnik, hogy a vastagbél egészségét is fenntartja. Ez a mikrotápanyag az epesavakhoz kötődve olyan anyagot képez, amely megakadályozza a bélnyálkahártya károsodását és csökkenti a vastagbél áteresztőképességét” – magyarázta.

A sebész megjegyezte, hogy a kalcium védő tulajdonságait nem befolyásolja az életkor, a nem, a genetika, a fizikai aktivitás vagy a dohányzás. A kívánt hatás eléréséhez napi 300 milligramm kalcium fogyasztása elegendő. Ez a mennyiség egy pohár tejben, 170 gramm joghurtban, egy csésze zöldségben vagy két evőkanál chia magban található.

Rajan hozzátette, hogy a kalciumtabletták a vastagbélrák megelőzésében is segítenek, de ebben a formában csak kilenc százalékkal csökkentik a kockázatot. Ezért az orvos a természetes termékek választását javasolta az étrend-kiegészítők helyett, tájékoztat a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink