Egészség
Magas vérnyomás, zsírmáj, demencia
Ezek a legfontosabb ételek a gyakori betegségek ellen

Amit eszünk és mit nem, az jelentős hatással van egészségünkre. A legtöbb ember ma már tisztában van ezzel. De a táplálkozás megelőzheti-e vagy akár gyógyíthatja-e a betegségeket is? A FOCUS online számára összefoglalta a leggyakoribb betegségek 3 legjobb ételét.
1. Legjobb ételek az érelmeszesedés ellen
Az érelmeszesedés gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható. Az artériákon keresztül vérünk minden szövetbe, izomba és szervbe eljut. A természetes öregedési folyamat során meszesedhetnek.
A kedvezőtlen életmód azonban felgyorsíthatja és súlyosbíthatja az érelmeszesedést. A folyamat során a vérzsírok, a kötőszövet és a fehérvérsejtek felhalmozódnak az érfalakon. Ezek a plakkok az artériát alkotó három réteg legbelsőjén rakódnak le. Felnőttkorban vérkomponensek és vérlemezkék adhatók hozzá. Ezeket a lerakódásokat (arterioszklerotikus plakkokat) a sebész szabad szemmel észlelheti a műtét során.
Mi segít ellene:
- Avokádó: Az avokádó segít csökkenteni a kedvezőtlen LDL-koleszterinszintet és növeli a jó HDL-koleszterint. A gyümölcsök káliumban is gazdagok, ami csökkenti a vérnyomást.
- Mandula: A mandula csökkenti a rossz LDL-koleszterinszintet. Gazdagok egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek növelik a HDL-t. A magnézium stabilan tartja a vérnyomást.
- Olívaolaj: Különösen a hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj gazdag antioxidánsokban (polifenolokban) és egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek ellensúlyozzák az artériák megkeményedését.
2. Magas vérnyomás
Magas vérnyomás (hipertónia) esetén tartósan túl magas vérnyomásértékeket mérnek. Ezeket az okozza, hogy a szívből minden szívveréssel vért pumpálnak az erekbe. A vér belülről nyomást gyakorol az érfalakra.
A szívműködéstől függően két vérnyomásértéket különböztetünk meg:
- Szisztolés vérnyomás: Abban a fázisban fordul elő, amelyben a szív összehúzódik (szisztolé). A vért a szívből az aortába pumpálják. A keletkező nyomáshullám az artériák érfalán keresztül folytatódik. Ennek eredményeként a végtagokban impulzushullám is mérhető.
- Diasztolés vérnyomás: A diasztolében a szívizom kitágul, hogy ismét megteljen vérrel. Van nyomás az erekben, de alacsonyabb, mint a szisztolés vérnyomás. Minden embernél a vérnyomás bizonyos ingadozásoknak van kitéve. Például az izgalom és a fizikai erőfeszítés a vérnyomás emelkedését okozza, miközben nyugalomban vagy alvás közben lényegesen alacsonyabb lehet.
Ezek a vérnyomás-ingadozások normálisak, és fizikailag alkalmazkodnak az adott helyzethez. Egészséges embereknél a vérnyomás értékei mindig visszaállnak a normál tartományba. Csak akkor kell kezelni, ha a vérnyomás tartósan túl magas. A vérnyomás mértékegysége Hgmm (higanymilliméter). Körülbelül 126/79 Hgmm (azaz 126-79) érték azt jelenti, hogy a szisztolés vérnyomás 126, a diasztolés vérnyomás pedig 79 Hgmm.
Az orvosok a 120 Hgmm-nél kisebb szisztolés és a 80 Hgmm-nél kisebb diasztolés értékeket írják le optimális vérnyomásként. Ezenkívül a vérnyomásra a következő referenciatartományok vonatkoznak: Az izolált szisztolés hipertónia tisztán szisztolés magas vérnyomás. A diasztolés vérnyomás viszont alacsonyabb.
Ennek oka például az egyik szívbillentyű diszfunkciója. A magas vérnyomás hosszú távon károsítja az artériákat, a szívet, az agyat és a veséket.
Ez életveszélyes betegségeket válthat ki:
- Érelmeszesedés (a vezető halálok a nyugati országokban)
- szívkoszorúér-betegség
- Szív elégtelenség
- Szívroham
- Cirógat
- vaszkuláris demencia
- krónikus veseelégtelenség (vágtató arterioszklerózishoz vezet)
- perifériás artériás elzáródási betegség
- valamint a retina károsodása a látásélesség csökkenésével és a látótér hibáival
Mi segít ellene:
- Hibiszkusz: Tanulmányok kimutatták, hogy ha naponta 3 nagy csésze hibiszkusz teát iszik, 6 héten belül mérhetően csökkentheti a vérnyomását. Ennek kiváltó oka a benne lévő antocianinok.
- Cékla: A vörös gumóról azt mondják, hogy ugyanolyan jól csökkenti a vérnyomást, mint a gyógyszeres kezelés. A legújabb tanulmányok szerint 500 ml céklalé különösen hatékony.
- Ananász: A trópusi gyümölcs gazdag A-, C- és E-vitaminban, valamint magnéziumban és cinkben. Vérnyomáscsökkentő hatása van a benne lévő szalicilsav miatt, amely cseppfolyósítja a vért.
3. Ezek az élelmiszerek megelőzhetik a demenciát
A demencia általában idősebb korban kezdődik, ezért szenilis demenciának is nevezik. Ritka esetekben fiataloknál is kialakulhat. A nőket sokkal gyakrabban érinti, mint a férfiakat: az összes beteg csaknem 70 százaléka nő.
A demencia akkor fordul elő, ha a memória károsodása mellett az alábbi jellemzők közül legalább egy fennáll:
- Problémák a verbális kifejezéssel (afázia).
- A motoros tevékenységek elvégzésének képessége károsodott.
- A tárgyak felismerése és felismerése lehetetlen.
- Az agyi funkciók (végrehajtó funkciók) zavara szükséges a műveletek végrehajtásához, például a tervezéshez, a szervezéshez, a szekvenciák betartásához.
A jellegzetes fehérjelerakódások egyre inkább megtalálhatók a betegek agyában. Egyrészt ezek fehérjefragmensek (béta-amiloid peptidek) lerakódásai (úgynevezett szenilis plakkok). Másrészt vannak rostos lerakódások, az úgynevezett neurofibrilláris kötegek kóros, csomós fehérjéből (tau fehérjék, amelyekhez túl sok foszfátcsoport kapcsolódik).
Ezenkívül bizonyos hírvivő anyagok (acetilkolin és glutamát) koncentrációja megváltozik. Ez energiahiányhoz vezet az agyban, és már nem képes elegendő glükózt felszívni.
Mi segít ellene:
- Sósvízi halak: A zsíros hal különösen egészséges. A tonhal abszolút vezető szerepet tölt be az omega-3 zsírsav-szállítók között, szorosan követi a hering és a makréla. A fenntartható halászatból származó hal a legjobb.
- Lenolaj: Tanulmányok kimutatták, hogy a mentális teljesítmény jobban teljesít az omega-3 zsírsavak nagyobb bevitelével (pl. halolaj kapszulákból). Alternatív megoldásként napi egy evőkanál lenmagolaj jó választás.
- Kakaó: A Harvard Medical School tanulmánya megállapította, hogy 2 csésze sötét kakaó fogyasztása növelte az agy és különösen a hippokampusz memóriaterületének véráramlását.
4. A megfelelő étrend a zsírmáj ellen
Zsírmáj esetén a zsírok (különösen a trigliceridek) a májban tárolódnak.
A következő súlyossági fokokat kell megkülönböztetni:
- Enyhe zsírmáj: A májsejtek kevesebb mint egyharmada túlzottan zsíros.
- Mérsékelt zsírmáj: A májsejtek kevesebb mint kétharmada, de több mint egyharmada túlzottan zsíros.
- Súlyos zsírmáj: A májsejtek több mint kétharmada túlzottan zsíros.
Bár kezdetben alig okoz tüneteket, a zsírmáj súlyos következményekkel járhat: Ha hosszú ideig észrevétlen és kezeletlen marad, a szervszerkezet megváltozik és gyulladás alakul ki (hepatitis). Ezenkívül a legsúlyosabb szövődményként több kötőszövet alakulhat ki a májsejtek között, és a szövet hegesedhet (májcirrhosis). Ebben az esetben a zsírmáj terápia már nem segít.
A leggyakoribb krónikus májbetegség Németországban az emberek mintegy 20 százalékát érinti. Legtöbbjüknél 40 és 60 éves kor között alakul ki a betegség. Ennek ellenére a zsírmájbetegség gyermekeknél és serdülőknél is előfordulhat. A betegséget orvosilag alkoholos és alkoholmentes formára osztják okainak megfelelően.
Az alkohol az alkoholos zsírmájbetegség (AFLD; Alkoholos zsírmájbetegség). A nem alkoholos zsírmájbetegséget (NAFLD) gyakran a jólét betegségének nevezik. A férfiakat kevésbé érinti, mint a nőket.
Mi segít ellene:
- Grapefruit: A citrusfélék gazdag létfontosságú anyagokban - beleértve a C-vitamint és a B-vitaminokat, amelyek számos anyagcsere-folyamatban vesznek részt. A gyümölcsben található keserű anyagok különösen serkentik a zsíremésztést.
- Spenót: A spenótban található folsav jótékony hatással van a májra és a vesékre. Rengeteg rostot is tartalmaz, amely szabályozza a bélmozgást. A klorofill elősegíti a májban felhalmozódó méreganyagok és zsírok eltávolítását.
- Gyermekláncfű: A gyökerek és a levelek a naturopathia keserű gyógynövényei közé tartoznak. Serkentik az emésztést és az epetermelést a májban. A pitypang tea, a préselt friss gyümölcslé vagy a saláta alkalmas a máj tisztítására.
5. Migrén – mely ételek segíthetnek
A 35 és 45 év közötti nőket érinti leggyakrabban és háromszor gyakrabban, mint a férfiakat. De a gyerekeknek migrénes rohamaik is lehetnek: Az iskolások körülbelül négy-öt százalékának van migrénje. A fejfájás rendellenessége rohamokban és időszakosan fordul elő.
Mi segít ellene:
- Gyömbér: A fájdalomcsillapító összetevőket, például a gingerolt lassítják a rohamokat. Érzékeny ízléseknek: forró vízzel főzzön nyers darabokat teaként
- Sósvízi halak: A zsíros tengeri halak, például a makréla, a hering és a lazac az omega-3 zsírsavak legfőbb szállítói. Rugalmasan tartják az ereket, védenek a gyulladástól és a plakkoktól.
- Vaj: Alfa-linolénsavval látja el a sejteket. Ez rugalmasan tartja a sejtmembránt és biztosítja a vér jó áramlási tulajdonságait. Az édes tejszín vagy a tejfölös vaj ideális.
6. Csontritkulás
A csontok kalciumból és foszfátból, valamint egy speciális szövetből állnak, amely stabilitást és alakot biztosít számukra (mátrix). Az élet során a csontok folyamatosan átalakulnak. A csontritkulás olyan csontbetegség, amely a csonttömeg csökkenésében nyilvánul meg, amelyet a csont szerkezetének és működésének romlása okoz.
Általában az 50 év feletti idősebb embereket érinti. Ebben az országban minden harmadik nő és minden ötödik férfi csontvesztésben szenved. Szélsőséges esetekben a beteg évente csonttömegének akár hat százalékát is elveszítheti.
A betegek 95 százalékánál primer csontritkulást diagnosztizálnak. Vagy a menopauza utáni ösztrogén hiánya (nőknél), vagy az idősebb korban (mindkét nemnél) fokozott csontvesztés okozza. Csak néhány csontritkulásos betegnél (5 százalék) a csontvesztés más betegségek vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása (másodlagos csontritkulás) következménye.
Mi segít ellene:
- Káposzta: A napfény, a D-vitamin és a kalcium mellett a K-vitamin a harmadik fontos létfontosságú anyag a csontritkulás elleni csomóban. Segíti a szervezetet a csontok szilárdsága szempontjából fontos csontok előállításában, és megtalálható a zöld és piros zöldségekben, káposztában, tejtermékekben és baromfiban.
- Szilva: Az aszalt szilva polifenolokat tartalmaz, erős antioxidánsként működik és segít csökkenteni a csontvesztést. A szilva nagyon gazdag a bór és a réz nyomelemekben is, amelyek nagyon fontosak a csontképződéshez.
- Mandula ital: A mandula "teje" gazdag kalciumban és flavonoidokban, amelyek védik a sejteket. A mandulatal sok magnéziumot is tartalmaz, ami elengedhetetlen a csontok fenntartásához.
7. Irritábilis bél szindróma
Az "irritábilis bél szindróma" (IBS) kifejezés számos különböző, folyamatosan ismétlődő panaszt foglal magában, amelyek általában több hónapon vagy éven keresztül jelentkeznek, de nincs felismerhető fizikai oka. Az élelmiszer szállítása a vastagbélben gyakran megszakad, de a gyomor és a vékonybél is érintett lehet.
Attól függően, hogy a betegség mely jelei vannak az előtérben, az irritábilis bél szindrómában négyféle betegség létezik: hasmenés típusa, székrekedés típusa, fájdalom típusa és puffadás típusa. Ezeken a fő formákon kívül vannak vegyes típusok is. Ezenkívül az egyik típusú betegség átterjedhet a másikba, vagy váltakozhatnak egymással.
Mi segít ellene:
- Psyllium: Az útifű fajok magjai legfeljebb 90 százalékban rostból állnak. Víz hozzáadásakor gélré duzzadnak, amely védőn fedi az irritált és gyulladt bélnyálkahártyát. Jó hasmenés és székrekedés esetén.
- Paprika: Kevés oligoszacharidot tartalmaznak, amelyek nem bomlanak le kellőképpen a vékonybélben, és tüneteket okozhatnak. C- és A-vitaminban is gazdagok.
- Papaja: Ez az egyik leggazdagabb C-vitaminban és számos emésztőenzimben gazdag gyümölcs. A papain képes lebontani az étrendi fehérjét, és nagyon hasonlít a szervezet saját emésztőenziméhez, a pepszinhez.
8. A 2-es típusú cukorbetegség legjobb ételei
A diabetes mellitus (görögül: méz-édes áramlás) olyan anyagcsere-betegség, amelyben a glükóz felszívódása a vérből a sejtekbe megszakad, ami a vércukorszint emelkedését okozza. Körülbelül hatmillió németet kezelnek cukorbetegséggel. Körülbelül 300 000-en szenvednek 1-es típusú cukorbetegségben – közülük 25 000-en gyerekek.
Az érintettek körülbelül 90 százaléka szenved 2-es típusú cukorbetegségben. Legtöbbjük felnőtt vagy akár 60 év feletti.Megdöbbentő módon az érintett gyermekek és serdülők száma folyamatosan növekszik. Az elmúlt években ötszörösére nőtt az új 2-es típusú cukorbetegség eseteinek száma serdülőknél.
A betegség kezdetén a hasnyálmirigy még mindig elegendő inzulint termel, de már nem tud hatással lenni a sejtekre. Ezt inzulinrezisztenciának nevezik. A szervezet ezt kezdetben kompenzálja azzal, hogy a hasnyálmirigy több inzulint termel (hiperinzulinémia). Kezdetben a 2-es típusú cukorbetegség általában nem vagy alig mutatja a betegség jeleit.
A betegség alattomosan fejlődik, és gyakran későn észlelik. A 2-es típusú cukorbetegség előrehaladtával az inzulintermelés tovább csökkenhet – mivel a hasnyálmirigy kimerül a túlzott használat miatt. Akkor inzulinterápiára is szükség van a cukorbetegség ezen formájához.
Az étrend megváltoztatása megtörheti a hasnyálmirigy túlterhelésének ördögi körét. Vigyázat: Az inzulin korai használata, amint az Németországban gyakori, növeli a súlyt, és így olajat ad a tűzre.
Az erek károsodásától tartanak
Jobb: Kombinálja az étrendi változtatásokat súlycsökkentő gyógyszerekkel. A 2-es típusú cukorbetegség speciális formája a MODY cukorbetegség (Maturity Onset Diabetes mellitus in Young People). A 2-es típusú cukorbetegség örökletes formája gyermekeknél és serdülőknél genetikai hiba miatt fordul elő. A tartósan emelkedett vércukorszintnek számos negatív következménye van.
Félnek az erek (artériák) károsodásától: a cukorbetegség mikro- és makroangiopátiákhoz vezethet. Ezek összehasonlíthatók az érelmeszesedéssel. A mikroangiopátia kisebb ereket érint. Ha a koszorúér érintett, szívroham lehet az eredménye. A szívrohamot általában megelőző tünetek - például égés, szorítás vagy a szegycsont mögötti nyomás - azonban cukorbetegeknél gyakran csak enyhék az egyidejű idegkárosodás miatt.
Ez az oka annak, hogy a szívrohamot néha egyáltalán nem veszik észre, vagy csak későn veszik észre. Az agyban az érrendszeri betegség tíz cukorbeteg közül egynél stroke-hoz (apoplexiához) vezet. Ezenkívül a lábak nagyobb és közepes erei összehúzódhatnak vagy akár el is záródhatnak. Ez a betegség minden ötödik cukorbetegnél előfordul. Itt is hiányozhat a fájdalom, mint figyelmeztető jel.
A lehetséges további következmények a következők:
- A szem károsodása (diabéteszes retinopátia)
- a vesék (diabéteszes nefropátia)
- és az idegrendszer (diabéteszes neuropátia)
Egy másik másodlagos betegség a diabéteszes láb szindróma, amelyet az idegek és az erek károsodása is okoz.
Mi segít ellene:
- Almaecet: Szénhidrátban gazdag ételekkel kombinálva az almaecet növeli az inzulinérzékenységet. Egy tanulmány kimutatta, hogy 2 evőkanál almaecet magas szénhidráttartalmú étkezéssel akár 30 perccel az étkezés után is csökkentette az inzulinszintet.
- Mandula: A növényi fehérje és a jó zsírok csökkentik az étvágyat, a vércukorszint csak minimális emelkedését okozza, a vércukorszint-csökkentő hormonok aktiválódnak, küzdenek a csendes gyulladás ellen, csökkentik a koleszterin- és vérnyomásszintet.
- Aloe vera: Az aloe vera segít csökkenteni az éhomi vércukorszintet. Antihipoglikémiás fitoszterolokat tartalmaz. Ajánlott 1 evőkanál aloe vera gél naponta 2-szer ebéd és vacsora előtt.
