Egészség
Sokba kerül az egészségtelen étkezés

Egy átlagos szerbiai munkavállaló évente 12–18 napot hiányzik a munkahelyéről olyan betegségek miatt, amelyek a táplálkozással és a stresszel állnak összefüggésben – írja a Szabad Magyar Szó. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, ha a napi nettó átlagkereset 4500 dinár (durván 15.000 forint), a munkáltató a betegszabadság első 30 napját a bér 65–100 százalékában fizeti. Egyetlen, 15 napos betegszabadság tehát mintegy 67 500 dinárjába (224.500 forintjába) kerül a munkáltatónak dolgozónként.
A belgrádi Ioanna Batsialou professzor, a regeneratív és esztétikai orvoslás szakorvosa szerint a legnagyobb hiba a mai szerbiai egészségügyi szemléletben az, hogy az emberek többsége csak akkor reagál, amikor már megjelennek a tünetek. A leggyakoribbak a fáradtság, a magas vérnyomás és emelt vércukorszint. „A megelőzés helyett a kezelés költségeivel szembesülünk, és ez az egészségügy hibás formája. Ha korábban lépéseket teszünk – helyes táplálkozás, rendszeres mozgás, a stressz csökkentése –, nemcsak az egészségünket védjük, hanem fenntartjuk a szervezet megfelelő működését, és elkerülhetjük a költségek nagy részét” – fogalmazott.
Ha az egészségtelen „fogyasztói kosarat” nézzük, az így néz ki: péksütemény, gyorsétel, szénsavas ital – napi kb. 500 dinár értékben. Kalóriában gazdag, tápanyagban szegény. Ezzel szemben az egészséges kosár a teljes kiőrlésű kenyér, tojás, idényzöldségek, gyümölcs – napi 600–700 dinárért, de sokkal magasabb tápértékkel és kevesebb kalóriával. Ha egy négytagú család heti öt napon egészségesebben étkezik, a havi többletköltség mindössze néhány ezer dinár, miközben az egészségben és energiában elért nyereség felbecsülhetetlen – teszik hozzá a cikkben.
A túlsúlyos felnőttek aránya Szerbiában a férfiaknál 23,6, míg a nőknél 23,9 százalék. Az egy főre jutó cukorfogyasztás meghaladja az évi tizenöt kilogrammot, miközben a nem megfelelő táplálkozáshoz köthető betegségek, így a cukorbetegség és a magas vérnyomás mutatói folyamatosan emelkednek. Egy száz főt foglalkoztató vállalatban, ha a dolgozók tíz százalékának táplálkozással összefüggő egészségügyi problémái vannak, az éves betegszabadság költsége meghaladja a 670 000 dinárt – azaz a 2,2 millió forintot- Ám a valós gazdasági hatás, így a termelékenység csökkenését és a munkaidő-kiesést is beleszámítva akár háromszorosa is lehet ennek.
