Egészség

Ez az egészségesnek hitt ital valójában megöli a májat

Riasztó kutatási eredmények születtek

Szakértők szerint itt az idő tudatosítani, hogy a diétás italok egyáltalán nem egészségesek. Sőt, súlyos egészségügyi problémát okozhatnak. Egy új, több mint százezer embert vizsgáló kutatás kapcsolatot talált a cukormentes üdítő és a májbetegség között. Ez az összefüggés ráadásul riasztóan erős: már napi egyetlen doboz ital fokozhatja a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

Ez az egészségesnek hitt ital valójában megöli a májat
A cukormentes üdítőital nem mindig a legjobb választás
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Monika Skolimowska

A 2025-ös UEG Week konferencián bemutatott brit tanulmány 123 788 ember adatait elemezte, akiknek korábban nem volt májproblémájuk. Az eredmények szerint mind a cukros, mind a mesterségesen édesített italok rendszeres fogyasztása fokozta az ún. metabolikus diszfunkcióval összefüggő zsírmájbetegség (MASLD) kialakulásának kockázatát.
A legnagyobb veszélyt a „diétás”, vagyis cukormentes üdítők jelentették: napi 250 gramm fogyasztása 60 százalékkal növelte a májbetegség esélyét, míg a cukros italok 50 százalékos kockázatnövekedéssel jártak – írja az Origo.

A kutatók szerint a mesterséges édesítőszerek megváltoztathatják a bélflórát, befolyásolják a jóllakottságérzetet, és fokozzák az édesség utáni vágyat. Mindez közvetetten hozzájárulhat a máj zsírosodásához és az inzulinszint ingadozásához.

Bár a cukros italok évek óta a közegészségügyi kampányok célpontjai, a „cukormentes” változatok hasonlóan károsnak bizonyultak. A kutatók arra jutottak, hogy mindkét italtípus fogyasztásának visszafogása – és a vízzel való helyettesítés – csökkentette a májbetegség kockázatát. A vízre való átállás 12-15 százalékos kockázatcsökkenést eredményezett, míg a diétás italról a cukrosra váltás nem járt előnnyel.

A MASLD, korábbi nevén nem alkoholos zsírmájbetegség mára a leggyakoribb krónikus májbetegséggé vált. A világ lakosságának több mint harmadát érintheti, és egyre több haláleset köthető hozzá. A tudósok most azt vizsgálják, miként hat a cukor és annak helyettesítői a bélmikrobiomra, és hogyan befolyásolják hosszú távon a máj egészségét.

Kapcsolódó írásaink