Egészség
Hét szezonális étel, amelyek észrevétlenül emelik a vércukorszintet
Az endokrinológus tanácsai

A szakértő szerint a népszerű őszi ételek – az alma, a körte, a szőlő, valamint a sütőtök, a sárgarépa, a cékla és a paszternák – magas glikémiás indexszel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy fogyasztásuk, különösen nagy mennyiségben, megfelelő kombinációk nélkül, gyors glükózfelszívódást okoz, és stresszt okoz a szervezetnek.
„A szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedők vagy a cukorbetegségre hajlamosak számára az édes és keményítőtartalmú ételek túlzott fogyasztása valódi glikémiás csapdává válhat” – mondta Tananakina.
Az endokrinológus megjegyzi, hogy a szezonális élelmiszerekből származó szénhidrátokat fehérjével és egészséges zsírokkal kell kombinálni. Ez segít lassítani a glükóz felszívódását, elkerülni a hirtelen vércukorszint-emelkedéseket, és fenntartani a stabil energiaszintet a nap folyamán – írta meg a Sports.kz.