Egészség

A fűszer, amely erősítheti az immunrendszer egészségét és segítheti az emésztést

Általában pizzára szórják vagy sült csirke ízesítésére használják

A fokhagymapor tele van ízzel. De a fűszernek van néhány egészségügyi előnye is, amelyek meglepőek lehetnek.

A fűszer, amely erősítheti az immunrendszer egészségét és segítheti az emésztést
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Először is, a szárított és őrölt fokhagymagerezdből készült por tele van alapvető ásványi anyagokkal, például vassal, káliummal, foszforral és kalciummal. Mindegyik pozitívan befolyásolja a csontok egészségét, és együtt dolgozik azon, hogy erősek maradjunk.

„A foszfor és a kalcium együtt működik a kritikus testfunkciók támogatásában, például az erős csontok létrehozásában, az izomműködés fenntartásában és az idegek egészségének megőrzésében” – mondta Kate Patton regisztrált dietetikus a Cleveland Clinicnek, számol be az Independent.

A fokhagymapor szelént is tartalmaz: egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely támogatja a pajzsmirigy és a reproduktív egészséget, és segíthet a krónikus asztmában szenvedőknek. A szelén olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek segíthetnek szabályozni pajzsmirigyhormonjainkat.

Védelmet nyújt az oxidatív stressz ellen is, amikor a szervezetnek nincs elegendő antioxidánsa. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek az élelmiszerekben találhatók, és megakadályozhatják sejtjeink és DNS-ünk károsodását.

Még néhány kutatás is azt mutatja, hogy a szelén védelmet nyújthat a rák ellen.

„Az alacsonyabb szelénbevitel a rák diagnózisának növekedésével jár” – mondta Kayla Kopp regisztrált dietetikus a klinikának. „A szelénről ismert, hogy csökkenti a rák kockázatát, mivel segít helyreállítani a testünkben előforduló DNS-károsodást.”

A friss fokhagymához hasonlóan a fokhagymapor is tartalmaz vitaminokat, köztük B6-vitamint és C-vitamint. A B6-vitamin fontos az agy fejlődéséhez és az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához. Mind a B6-vitamin, mind a C-vitamin segít megőrizni az immunrendszer egészségét. A fokhagymapor azonban csak töredékét tartalmazza a szokásos fokhagymában található vitaminok mennyiségének.

Mégis, bár a fokhagymapor nem biztos, hogy megőrzi a friss fokhagyma összes előnyét, és megfelelő mennyiségű nátriumot tartalmaz, olcsóbb, hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik - akár négy évig is –, és egész évben értékesítik.

Ráadásul az allicin néven ismert kémiai vegyületet tartalmazza.

Az allicin egy sárga árnyalatú folyadék, amely a kutatók szerint antioxidánsként működik, és „érdekes potenciált” mutatott a betegségek megelőzésében és kezelésében. Egyes kutatások kimutatták, hogy az erek ellazításával segíthet csökkenteni a vérnyomást.

Az allicin és a fokhagymapor teljes ízprofiljának felszabadulásához azonos mennyiségű vízzel kell összekeverni. A fokhagymás kenyérhez például használjon pár teáskanálnyit mindkettőből, mivel egy teáskanál nyolcad része olyan erős, mint egy gerezd fokhagyma.

Az allicin a fokhagyma ismerős és mámorító illatának forrása is.

„A fokhagyma csípős szagát az allicin nevű szerves kénvegyülettől kapja” – mondta Laura Jeffers dietetikus a Cleveland Clinicnek.

„Ez a vegyület a fokhagymát is egészséges kiegészítővé teszi az étrendben.”

Kapcsolódó írásaink