Egészség
A cukros üdítők veszélyesebbek, mint hinnénk
Nemcsak a rák kialakulásában, hanem a betegség lefolyásában is szerepük lehet

A Nature Metabolism folyóiratban megjelent tanulmányt a Texasi Egyetem MD Anderson Rákközpontja jegyzi. A kutatók glükóz–fruktóz keverékkel kezelték a rákos sejteket, hasonlóan ahhoz, mintha valaki rendszeresen üdítőt fogyasztana. Az eredmények szerint a sejtek gyorsabban váltak mozgékonnyá és hamarabb áttétet képeztek a májban – ez a vastagbélrák leggyakoribb áttéti helye.
A mechanizmus kulcsa a szorbitol-dehidrogenáz (SORD) nevű enzim. Az üdítők hatására ez az enzim olyan láncreakciót indít el, amely elősegíti a daganat növekedését és terjedését. Amikor a kutatók blokkolták az enzimet, a folyamat lelassult – ez új terápiás lehetőségeket vethet fel.
– Bár a kutatás további vizsgálatot igényel, eredményeink arra utalnak, hogy a cukros italok kerülése, a SORD gátlása vagy a sztatinok újrafelhasználása segíthet a betegeknek” – mondta Yun, a tanulmány egyik szerzője. A sztatinokat jellemzően a koleszterinszint csökkentésére alkalmazzák.
A vastagbélrák az Egyesült Államokban a harmadik vezető halálok a férfiak és a negyedik a nők körében. Bár az idősebbek körében csökkent a betegség előfordulása, az 50 év alattiaknál 2012 óta évente 2,4 százalékkal emelkedik. Egy másik kutatás szerint 1999 és 2020 között 500 százalékkal nőtt az esetek száma a 10–14 éves korosztályban.
A jól ismert kockázati tényezők – elhízás, 2-es típusú diabétesz, dohányzás, alkoholfogyasztás, valamint a vörös és feldolgozott húsokban gazdag étrend – mellé most úgy tűnik, a cukros üdítők is felkerülhetnek a listára.
