Egészség

A kávé titkos ereje

Nemcsak felébreszt, de nem mindegy mikor és hogyan isszuk

A reggeli kávé nemcsak arra jó, hogy ne aludjunk el, hanem arra is, hogy a beleink fellélegezzenek. Ugyanis a reggeli kávéfogyasztás a szakértők szerint felér egy tisztítókúrával, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti.

A kávé titkos ereje
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Sokan a kávét csak azért isszuk a napindító rituálé részeként, hogy az álom kimenjen a szemünkből és persze, hogy ne legyünk annyira morcosak reggel, de valójában sokkal többet tud ennél. A reggeli kávé a bélrendszer titkos személyi edzője: rostokat, prebiotikumokat tartalmaz és méregtelenítő hatással is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a bélflórát is felfrissíti. Ráadásul ha jól időzítjük, akkor nemcsak a napunk, hanem a közérzetünk is javulni fog – írja a life.hu.

A gasztroenterológusok szerint a kávézás mérsékelt mennyiségben csökkenti az elhízás, a diabétesz és még néhány ráktípus kockázatát is. Karine Patel, a Dietitian Fit dietetikusa is megerősíti, hogy a kávéban rejlő polifenolok igazi lakomát jelentenek a jó baktériumainknak. A szakember szerint a reggeli kávé olyan, mintha egy belső lomtalanító brigádot eresztenénk rá a bélrendszerünkre: kitisztítja a tegnapi maradékot és helyet csinál az aznapi tápláléknak. És ha ez nem lenne elég, miközben extra energiát ad, még a hangulatot is javítja.

A mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti az olyan krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát, mint a metabolikus szindróma, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint bizonyos rákos megbetegedések esélyét is.

Bár a reggeli kávé sokaknak szent és sérthetetlen rituálé, Karine Patel dietetikus figyelmeztet: nem mindegy, mikor isszuk. A központi idegrendszer ugyanis nemcsak a koffeinre reagál, hanem a kortizolra is, ami reggel, ébredés után fél órával tetőzik. Ha rögtön az ágyból kikelve isszuk a kávét, könnyen lehet, hogy a koffein jótékony hatásainak többségét nem fogjuk megtapasztalni.

A trükk pofonegyszerű: a reggeli kávét ne az ébredés utáni első félálomban döntsük magunkba, hanem várjunk vele legalább két órát, este pedig minimum hat órával lefekvés előtt érdemes meginni az utolsót – különben garantált az álmatlan forgolódás. A kutatások szerint a napi koffein-plafon 400 milligramm, vagyis nagyjából négy csésze kávénak megfelelő mennyiség. És az sem mindegy, hogyan isszuk: felejtsük el az éhgyomorra lehúzott feketét, a cukrot és a tejet is – a kávé magában fogyasztva lesz a legjobb választás, mert így az inzulinszintet is alacsonyan tartja.

Kapcsolódó írásaink