Egészség

Éhgyomorra kávézik? Ezt sokan elrontják

A reggeli kávé serkenti a keringést és az éberséget, de üres gyomorral fogyasztva több kárt is okozhat, mint gondolná

A kávé sokak számára a nap tökéletes kezdete. De mi történik, ha valaki éhgyomorra issza az első csészével? Vannak-e ennek egészségügyi következményei, vagy teljesen ártalmatlan szokásról van szó? Az alábbiakban áttekintjük a lehetséges hatásokat, és azt is, mikor tanácsosabb reggeli után kávézni - írta a Fit For Fun.

Éhgyomorra kávézik? Ezt sokan elrontják
A reggelek indítását a legtöbb ember kávéval kezdi
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Miért lehet káros a kávé éhgyomorra?

A kávé serkenti a gyomorsav termelését. Ha ez éhgyomorra történik, a sav túlságosan irritálhatja a gyomornyálkahártyát, és megterhelheti az emésztőrendszert. Különösen azoknál okozhat problémát, akik hajlamosak gyomorégésre vagy gyomorhurutra. Ez a fokozott savtermelés akár a gyomor gyulladásos megbetegedéseinek kockázatát is növelheti.

Ilyen esetekben célszerűbb a kávéfogyasztást a reggeli étkezés utánra időzíteni, vagy legalábbis egy kisebb falatot fogyasztani mellé, hogy a gyomorsavat részben semlegesítse.

A koffein ráadásul stimulálja az idegrendszert is. Éhgyomorra ez az élénkítő hatás felerősödhet, és olyan tüneteket válthat ki, mint az idegesség vagy a remegés. Az érzékenyebb szervezetűeknél a kávé ilyenkor erőteljesebb reakciót válthat ki, amely fokozott stresszhez és nyugtalan napindításhoz vezethet.

Egy kevés tej segíthet enyhíteni a hatást

Amennyiben valaki továbbra is reggeli előtt kíván kávézni, érdemes tejet is adni hozzá. A tej zsírtartalma és fehérjéi semlegesíthetik a kávéban található savakat, így az kevésbé ingerli a gyomor falát. A tejes italok – például a cappuccino vagy a tejeskávé – általában kíméletesebbek az emésztőrendszerhez. A tej és a kávé ízanyagai együtt lágyítják az ital hatását, ezáltal az jobban tolerálhatóvá válik.

A kávé előnyei éhgyomorra

Mindezek mellett a reggeli kávéfogyasztás előnyökkel is járhat. A koffein fokozza az éberséget, javítja a koncentrációt, és gyors energialöketet biztosít. Sokan éppen ezért érzik úgy, hogy egy csésze kávé után azonnal frissebbek, összeszedettebbek lesznek.

Emellett a koffein serkenti az anyagcserét is, ami előnyös lehet azok számára, akik energikusan szeretnék kezdeni a napot. Az Ökotest szerint a kávé pozitív hatást gyakorolhat a fizikai teljesítőképességre is, mivel a koffein segíthet felgyorsítani a szervezet energiaellátását.

Éhgyomorra kávé – igen vagy nem?

Az, hogy a reggeli kávé üres gyomorral árt-e vagy sem, nagyban függ az egyéni érzékenységtől. Azok számára, akik nem szenvednek gyomorproblémáktól, a kávé élénkítő hatása kifejezetten hasznos lehet. Ugyanakkor akik érzékenyek a koffeinre, gyomorégéstől vagy emésztési panaszoktól szenvednek, jobban teszik, ha csak reggeli után vagy azzal együtt fogyasztják el az első csészét.

A legfontosabb, hogy mindenki figyeljen oda saját szervezete jelzéseire, és ennek megfelelően alakítsa ki a reggeli kávézási szokásait.

Kapcsolódó írásaink