Egészség

Mi a licsi és hogyan kell megfelelően enni?

Igazi, császári finomság

A licsi a Sapindaceae családba tartozik. Tudományos neve Litchi chinensis. Ez a nemzetség több fajt foglal magában, de a licsi (Litchi chinensis) a leggyakoribb, írja a Sports.kz.

Mi a licsi és hogyan kell megfelelően enni?
A licsi trópusi gyümölcs és édesítőként is használható
Fotó: AFP/Connect Images/Nick White

A licsifa akár 15 m magasra is megnőhet, terjedő koronával és sima, szürke kéreggel rendelkezik. A levelek váltakozóak, bőrszerűek, sötétzöldek, és több pár hosszúkás levélkéből állnak. A virágok kicsik, fehérek vagy rózsaszínűek, virágzatban gyűjtve.

A gyümölcsök átmérője körülbelül 3-4 cm, héjuk élénkpiros vagy rózsaszín, jellegzetes egyenetlenségekkel vagy puha „tövisekkel”. A gyümölcs húsa átlátszó vagy fehér, lédús, édes ízű, rózsa vagy vanília illatú. Belül egy nagy mag található.

A licsi tápértéke

Vitaminok és ásványi anyagok

A licsi számos vitamin és ásványi anyag forrása. C-vitamint tartalmaz (akár 71 mg/100 g). A C-vitamin szükséges a szervezet oxidatív terhelésének csökkentéséhez, az érfalak rugalmasságához és a fogágybetegség megelőzéséhez. A C-vitamin megfelelő bevitele biztosítja a megfelelő immunválaszt, és így védelmet nyújt a fertőzések és a szezonális betegségek ellen.

A licsi B-vitaminokat (B1, B2, B6), karotinoidokat (A-provitamin), E-vitamint és folsavat tartalmaz. Az ásványi összetétel káliumot (kb. 171 mg/100 g), magnéziumot, kalciumot, foszfort és vasat tartalmaz. Ez a gazdag összetétel értékes termékké teszi a licsit a szervezet általános egészségének megőrzésében, az állóképesség, a regenerálódási és alkalmazkodóképesség növelésében.

A licsi gazdag antioxidánsokban - polifenolokban, antocianinokban és katechinekben. Ezek a vegyületek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, lassítják az öregedési folyamatot, csökkentik a szisztémás gyulladások és krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A licsi egészségügyi előnyei

Javított emésztés

A licsiben található élelmi rosttartalom segít normalizálni a bélműködést és javítja az anyagcserét. Enyhe hashajtó hatása segít megelőzni a székrekedést, és ezáltal küzd a szervezet egészére nehezedő méreganyag-terhelés ellen.

Immunrendszer támogatás

A magas C-vitamin-tartalom fokozza a szervezet védekezőképességét: serkenti a leukociták termelődését, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és felgyorsítja a betegségekből való felépülést.

Rákmegelőzés

Az antioxidánsok jelenléte miatt a licsi segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Kapcsolódó írásaink