Egészség
Gyümölcs, ami lassítja az öregedést
Véd a betegségek ellen

A málna egészségügyi előnyei
Rostban gazdag
100 gramm málna körülbelül 6-7 g rostot tartalmaz, ami gyümölcsök esetében meglehetősen magas.
Rost:
javítja az emésztést
csökkenti a koleszterinszintet
stabilizálja a vércukorszintet
elősegíti a jóllakottság érzését, ami segít a testsúlyszabályozásban.
A málnában található élelmi rost javítja a bél perisztaltikáját és segít megelőzni a székrekedést.
Erős antioxidáns forrás
A málna flavonoidokat (például kvercetint és ellaginsavat) tartalmaz, amelyek:
megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól
lassítja az öregedést
csökkentheti a krónikus betegségek (szív- és érrendszeri, onkológiai) kockázatát.
A málna antioxidánsai javítják a memóriát, a koncentrációt, és csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kockázatát.
Támogatja a szív egészségét
A magas kálium- és polifenoltartalom segít normalizálni a vérnyomást, csökkenteni az erek gyulladását és a „rossz” koleszterin szintjét.
A bogyó C-vitamint tartalmaz (100 g-ban a napi érték 25-30%-át), amely erősíti az immunrendszert és elősegíti a vas felszívódását.
Milyen gyakran lehet enni?
A málnát elég gyakran lehet enni, ha nincs allergiánk vagy gyomor-bélrendszeri problémánk.
A málna ajánlott fogyasztási gyakorisága:
naponta 1 pohár (150-200 g) az optimális mennyiség egy felnőtt számára
minden nap fogyasztható, különösen szezonban, ha nincsenek ellenjavallatok.
Kinek kell korlátoznia a fogyasztást:
gyomorfekélyben vagy magas savasságú gasztritiszben szenvedőknek - a szerves savak jelenléte miatt
ha allergiás a bogyós gyümölcsökre vagy érzékeny a szalicilátokra (a málna természetes összetevői)
hasmenés vagy irritábilis bél szindróma esetén - a málna sok rostot tartalmaz, és súlyosbíthatja a tüneteket.