Egészség

Gyümölcs, ami lassítja az öregedést

Véd a betegségek ellen

A lédús, aromás és vitaminokban gazdag málna nemcsak nyári csemege, hanem igazi természetes egészségelixír is. A bogyó segít leküzdeni a betegségeket, erősíti az immunrendszert, sőt akár meghosszabbíthatja az életet is – számol be a Sports.kz.

Gyümölcs, ami lassítja az öregedést
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SMD/Microgen Images

A málna egészségügyi előnyei

Rostban gazdag

100 gramm málna körülbelül 6-7 g rostot tartalmaz, ami gyümölcsök esetében meglehetősen magas.

Rost:

javítja az emésztést

csökkenti a koleszterinszintet

stabilizálja a vércukorszintet

elősegíti a jóllakottság érzését, ami segít a testsúlyszabályozásban.

A málnában található élelmi rost javítja a bél perisztaltikáját és segít megelőzni a székrekedést.

Erős antioxidáns forrás

A málna flavonoidokat (például kvercetint és ellaginsavat) tartalmaz, amelyek:

megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól

lassítja az öregedést

csökkentheti a krónikus betegségek (szív- és érrendszeri, onkológiai) kockázatát.

A málna antioxidánsai javítják a memóriát, a koncentrációt, és csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kockázatát.

Támogatja a szív egészségét

A magas kálium- és polifenoltartalom segít normalizálni a vérnyomást, csökkenteni az erek gyulladását és a „rossz” koleszterin szintjét.

A bogyó C-vitamint tartalmaz (100 g-ban a napi érték 25-30%-át), amely erősíti az immunrendszert és elősegíti a vas felszívódását.

Milyen gyakran lehet enni?

A málnát elég gyakran lehet enni, ha nincs allergiánk vagy gyomor-bélrendszeri problémánk.

A málna ajánlott fogyasztási gyakorisága:

naponta 1 pohár (150-200 g) az optimális mennyiség egy felnőtt számára

minden nap fogyasztható, különösen szezonban, ha nincsenek ellenjavallatok.

Kinek kell korlátoznia a fogyasztást:

gyomorfekélyben vagy magas savasságú gasztritiszben szenvedőknek - a szerves savak jelenléte miatt

ha allergiás a bogyós gyümölcsökre vagy érzékeny a szalicilátokra (a málna természetes összetevői)

hasmenés vagy irritábilis bél szindróma esetén - a málna sok rostot tartalmaz, és súlyosbíthatja a tüneteket.

Kapcsolódó írásaink