Egészség

A tea javíthatja a szív egészségét

Egy feltétele van

Sokak kedvenc itala, a tea, jótékony hatással lehet a szívre, de csak egy feltétellel.

A tea javíthatja a szív egészségét
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Ezequiel Sambresqui

A kínai Nantong Egyetem által végzett tanulmány kimutatta, hogy napi két csésze (250 ml) tea fogyasztása 21%-kal csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát. Azt is megállapították, hogy napi két csésze cukrozatlan tea fogyasztása 14%-kal csökkenti a stroke kockázatát. A koszorúér-betegség diagnózisának valószínűsége is 7%-kal csökkent.

A cukor vagy mesterséges édesítőszerek hozzáadása azonban teljesen semlegesíti ezeket az előnyöket. A tudósok 177 810 brit adatait elemezték az Egyesült Királyság Biobankjából, akiket több éven át figyeltek meg. Közülük 147 903-an megerősítették, hogy isznak teát, a többségük pedig cukrozatlan teát választott – írja a Sports.kz.

Egy tavaly év eleji tanulmány kimutatta, hogy a napi két csésze tea fogyasztása hét éven keresztül 19%-kal csökkentheti a szívroham vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.

Egy új tanulmány „U alakú összefüggést” talált a teafogyasztás és a szív- és érrendszeri kockázat között, a legalacsonyabb kockázatot azoknál figyelték meg, akik napi nulla és két csésze tea között fogyasztottak.

Lineáris összefüggést találtak a stroke kockázatával kapcsolatban: minél több cukrozatlan teát ivott valaki, annál alacsonyabb volt a stroke kockázata.

Ki iszik leggyakrabban édes teát?

Érdekes módon a tanulmány azt is megállapította, hogy az emberek teafogyasztási szokásai sokat elárulhatnak róluk.

A férfiak például átlagosan 1,1 teáskanál cukrot vagy mesterséges édesítőszert használnak az étrendjükben, nagyobb valószínűséggel dohányoznak, és alacsonyabb az iskolai végzettségük.

Ezek az emberek kevésbé voltak fizikailag aktívak, és összességében kevésbé egészségesen étkeztek, mint azok, akik cukrozatlan teát ittak.

Azok az emberek, akik cukrot használtak édesítőszer helyett a teájukban, nagyobb valószínűséggel voltak idősebbek és kevesebb táplálékkiegészítőt szedtek. Azonban azok, akik a cukrot mesterséges édesítőszerekkel helyettesítették, nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak, és családi kórtörténetükben szerepelt rák vagy szívbetegség.

Kapcsolódó írásaink