Egészség
Az orvosok szerint ez a legjobb vérnyomáscsökkentő étel, sokan mégsem eszik

A vérnyomáscsökkentő ételek hatékonyságát egy kanadai tanulmány vizsgálta. A kutatók azt elemezték, hogyan befolyásolják bizonyos élelmiszerek a magas vérnyomással küzdő betegek állapotát – írja a Mirror nyomán az Origo.
A magas vérnyomás, más néven hipertónia alattomos betegség, mert gyakran tünetmentes, mégis komoly szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ráadásul a veséket is károsítja. Sokszor csak akkor derül ki, hogy baj van, amikor már visszafordíthatatlan következmények lépnek fel.
Tim Spector, a King’s College London professzora szerint a megoldás kulcsa a káliumban és rostban gazdag étrend lehet.
A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy napi mindössze 5 gramm plusz rost kétszer annyival csökkentheti a vérnyomást, mint a sóbevitel mérséklése.
A kálium pedig azért fontos, mert segíti a felesleges só távozását a szervezetből.
Bár köztudott, hogy a túl sok só emeli a vérnyomást, a legújabb eredmények szerint van egy egyszerű étel, amely meglepően gyorsan segíthet. A Manitoba Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vörös vesebab gyorsan csökkenti a magas vérnyomást, a jótékony hatást pedig már két órán belül érzékelni lehetett.
A sötétebb színű babfajták, mint a vörös vesebab és a fekete bab, kimagasló vérnyomáscsökkentő hatással bírnak, ráadásul az erek állapotát is javítják – hívják fel a figyelmet dietetikusok.
A szakértők szerint érdemes tehát több hüvelyest, főleg sötét színű babot beiktatni az étrendbe. Ezzel nemcsak a vérnyomás tartható kordában, hanem a szív és az érrendszer egészsége is hosszú távon megőrizhető.