Egészség

Káros lehet a szemünkre az instant kávé

Biztonságosnak hittük, de úgy tűnik, hogy mégsem az

Meglepő felfedezést tettek a kutatók az instant kávéval kapcsolatban.

Káros lehet a szemünkre az instant kávé
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az instant kávé a rohanó reggelek megmentője: csak forró víz kell hozzá, és máris kész a gőzölgő csésze ital. Sokan épp az egyszerűsége miatt választják, azonban egy új kutatás szerint lehet, hogy érdemes újragondolni a napi rutint – különösen azoknak, akiknek fontos a szemük egészsége.

Látásromlást okoz az instant kávé?

A kínai Hubei Orvostudományi Egyetem szemészeti kutatói több mint félmillió ember genetikai adatait elemezve kimutatták: az instant kávé fogyasztása növelheti a száraz típusú makuladegeneráció (AMD) nevű szembetegség kockázatát. Ez a betegség főként az 50 év felettieket érinti, és fokozatos látásromláshoz, végső esetben akár részleges látásvesztéshez is vezethet.

Mi az a makuladegeneráció?

A makuladegeneráció a retina központi részét, a makulát károsítja. Két típusa ismert:

  • Száraz AMD – gyakoribb, lassabban alakul ki
  • Nedves AMD – ritkább, de gyorsabb és súlyosabb lefolyású

A mostani kutatás az instant kávé és a száraz AMD közötti genetikai összefüggést tárta fel, míg a darált vagy koffeinmentes kávé esetében ilyen kapcsolatot nem találtak.

Ezek okozzák a problémát

A kutatók szerint az ok az instant kávé előállítási módjában keresendő. Az ilyen típusú kávé olyan vegyületeket tartalmazhat, amelyek gyulladásos vagy sejtkárosító folyamatokat indíthatnak el, különösen, ha valaki genetikailag hajlamos az AMD kialakulására. Ilyen anyagok például:

  • az akrilamid – hőkezelés során keletkező vegyület, amelyről már korábban is feltételezték, hogy egészségkárosító,
  • az oxidált zsírok,
  • és az egyéb ipari melléktermékek és adalékanyagok.

Mit mondanak a tudósok?

Dr. Siwei Liu, a kutatás vezető szerzője így fogalmazott:

Eredményeink genetikai összefüggést tártak fel az instant kávé fogyasztása és a száraz makuladegeneráció között. Ez arra utal, hogy az instant kávé csökkentése megelőző hatású lehet a betegség szempontjából, különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosak az AMD-re.

Bár a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, statisztikailag szignifikáns a minta: minél több instant kávét iszik valaki, annál nagyobb lehet a kockázat – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Hogyan védhetjük meg a szemünket?

A szakemberek az alábbiakat javasolják:

  • 50 év felettiek különösen figyeljenek az instant kávé fogyasztására.
  • Aki genetikailag hajlamos az AMD-re, kerülje az instant változatot.
  • Inkább válasszunk frissen darált kávéból főzött italt, akár koffeinmentes verzióban is.

Kapcsolódó írásaink