Egészség

Így válik károssá a kávézás

Megnevezték a fogyasztásának legnagyobb hibáját

Sok ember számára a nap igazán csak az első csésze kávé után indul be. Az ital élénkít, javít a hangulaton és segít felébredni. Táplálkozási szakértő figyelmeztetett, hogy a kávé néha „ellenünk játszik” – írja a Sports.kz.

Így válik károssá a kávézás
A mértékkel fogyasztott kávé jó hatást gyakorol a szervezetre
Fotó: AFP/Science Photo Library/AGV/SCI/Fotograv di Antonio Gravante

Az orvos szerint a kávéfogyasztás közvetlenül étkezés után vagy közben meglehetősen kockázatos. Ekkor akadályozhatja meg az ital a vas felszívódását, amely nélkülözhetetlen ásványi anyag az energiatermeléshez, az immunitás fenntartásához és a tiszta elméhez.

A vas felelős az oxigén szállításáért a szervezetben. Hiánya állandó fáradtsághoz, feledékenységhez és csökkent fizikai állóképességhez vezet. Ahogy elmagyarázta, a kávé olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a vas felszívódását.

Mit tegyünk? A válasz egyszerű: ne igyunk kávét étkezés közben vagy közvetlenül utána. Az optimális időpont legalább egy órával előtte vagy utána van. Egyébként a fekete és a zöld tea is vas antagonisták.

Az ásványi anyag felszívódásának javítása érdekében ajánlott C-vitaminban gazdag ételeket adni a vasat tartalmazó ételekhez: narancs, eper, kivi vagy kaliforniai paprika, ha a reggeli cukrozatlan.

Kapcsolódó írásaink